Rödbetsrutor med citronfrosting

Rödbetskakan är lik den klassiska morotskakan. Rödbetor har också en fin sötma. Tänk på att använda en neutral olja då kallpressad blir för kraftfull i smaken.

Cirka 12 rutor:

2 stora rödbetor

1 3/4 dl neutral raps- eller majsolja

1 dl mörkt muscovadosocker

1 1/2 dl råsocker

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 msk mald kanel

1 1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

Frosting:

200 g färskost

1 krm äkta vaniljpulver

50 g rumstempererat smör

2 dl florsocker

finrivet skal av 1 citron

Rödbetskakan är lik den klassiska morotskakan. Rödbetor har också en fin sötma. Tänk på att använda en neutral olja då kallpressad blir för kraftfull i smaken.

Sätt ugnen på 175°. Förbered en form, ca 18x25 cm, med bakplåtspapper. Skala och finriv rödbetorna. Krama ur dem lätt.

Vispa ihop olja, muscovadosocker och råsocker i en bunke i ett par minuter. Vispa i äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna. Fördela smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 min. Den ska precis ha stannat, då är den som saftigast. Prova med sticka. Låt kallna helt. Vispa ihop ingredienserna väl till frostingen. Spritsa eller bre på den svala kakan.

 

Foto: Lina Eriksson

Garnering:

Skiva rödbetor, gulbetor eller polkabetor tunt. Skär dem i remsor och rulla till små snurror att garnera kakorna med.

Det är även fint att göra små pumpor av marsipan att toppa kakorna med.

 

Pudra med florsocker:
Pudra med florsocker:

Fler Härliga Recept

Jordgubbstårta

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

Vallmofrökaka

Mandelkaka med citron

Paj med torkad frukt

Rabarberflarn till många

Mördegskakor

Havrekakor med variation

Chokladkolasnittar

Chokladgranar

Små polkamaränger

Chokladpannacottapaj

Chokladtårta med praliné

Kryddkringlor

Apelsinkaka

Torta di Nonna