Chokladpannacottapaj

Med en len chokladpannacotta fylls chokladpajen. För en spröd och fin pajbotten används kalla ingredienser som snabbt arbetas samman.

10-12 bitar:

100 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1/2 dl florsocker

1/2 tsk kanel

1 äggula

1 msk iskallt vatten

 

Fyllning:

3 gelatinblad

5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 krm äkta vaniljpulver

200 g dark milk choklad

(eller 100 g mörk choklad + 100 g

mjölkchoklad)

finrivet skal av 1/2 apelsin

1/2 krm salt

Garnering:

Till exempel apelsin, clementin och fikon

Med en len chokladpannacotta fylls chokladpajen. För en spröd och fin pajbotten används kalla ingredienser som snabbt arbetas samman.

Skär smöret i små bitar. Mixa eller nyp snabbt ihop med de torra ingredienserna. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg kallt at vila i ca 30 min.

Sätt ugnen på 175°. Kavla ut pajdegen tunt och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Nagga väl med en gaffel. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den är helt torr. Låt kallna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädde med socker och vaniljpulver. Bryt chokladen i små bitar och rör ner i grädden tills den smält. Rör i apelsinskal och salt. Häll smeten i formen. Ställ kallt i minst 2 timmar eller över natten. Pudra gärna med kakao. Toppa med vacker vinterfrukt.

Förbered!

En dessert som går att förbereda dagen innan, det är ju himla skönt. Garnera strax före servering.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Glöggsangria

Rabarberflarn till många

Klar löksill med äpple

Mandelkaka med citron

Currysill med äpple

Chokladkolor med flingsalt

Pärlande julfrukt

Apelsinsallad

Frasiga dadelstänger

Citronpaj med Italiensk maräng

No bake mangocheesecake

Apelsinsallad med fänkål

Rödkål med enbär och feta

Grönkålssoppa

Saffranssnurror

Päronkaka upp och ner