Torta di Nonna

En traditionell italiensk kakpaj som nästan är godast dagen efter den har bakats.

Cirka 12 bitar:

Pajdeg:

6 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör

4 äggulor

finrivet skal av 1 citron

ca 2 msk iskallt vatten

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

1 1/2 dl strösocker

5 dl mjölk

4 äggulor

1/2 dl maizena majsmjöl

Topping:

1 äggvita

50 g pinjenötter

florsocker

En traditionell italiensk kakpaj som nästan är godast dagen efter den har bakats.

Blanda mjöl och socker till degen, för hand eller i en matberedare. Tillsätt smöret, skuret i små bitar, och arbeta snabbt ihop tillsmulor. Lägg i äggulor, citronskal och ev vatten. Arbeta snabbt tills det bildar en boll. Lägg kallt i 30 min.

Gör under tiden fyllningen. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en rostfri kastrull. Låt vaniljkrämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Dra direkt från värmen. Ställ direkt i kallt vatten i tillexempel diskhon så att den svalnar. Ta upp vaniljstången.

Sätt ugnen på 175°. Dela degen i två bitar, den ena något större än den andra. Kavla ut den större delen på mjölad bänk och lägg i en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Bred ut vaniljkrämen i pajskalet. Kavla ut resten av degen och täck försiktigt pajen. Nyp ihop undre och övre degen i kanterna. Vispa uppäggvitan lätt med en gaffel. Pensla pajen med äggvita. Strö över pinjenötterna.Baka kakan i mitten av ugnen i ca 40 min tills den har fått lite färg. Låt kallna helt. Pudra väl med florsocker.

 

Foto: Lina Eriksson

Fler Härliga Recept

Senapssill med twist

Rödbetsrutor med citronfrosting

Pestobakad lax

Glöggtiramisu

Rågrillad sparris

Potatis- och purjofritters

Rabarberflarn till många

Lussebullar

Vit sparris med brynt kaprissmör

Ankbröst med tryffelsky

Bakad sötpotatis

Torsk med brynt kaprissmör

Zucchinispaghetti

Morot- och grapesallad

Viltstek & gratäng

Gnocchi med svamp