Ugnspannkaka är bra mat gjord på råvaror man ofta har hemma. För att få den mer matig, klimatsmart och nyttig finns olika knep att ta till. Det enklaste är att byta ut vetemjölet mot dinkelsikt, som är bättre för både hälsa och miljö. Och smaken, den är densamma. Här är ett enkelt basrecept för ugnspannkaka som kan varieras påa lal möjliga vis. Se smakförslagen nedan.
4 portioner:
2 dl siktat dinkelmjöl (eller 1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 dl havregryn)
5 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
Smakförslag:
300 g skalad och grovriven potatis
2 finrivna morötter
lite strimlade snuttar av skinka och eventuellt också ost
60 g strimlad spenat och 1 dl keso
2 dl torkad frukt i bitar, 2 msk honung, kanel och lite havregryn
Goda tillbehör:
rårördalingon, tranbär eller blåbär
• knaprigafläskbitar blandade med tärnat äpple till ett strössel
• grovrivetäpple med honung och kanel samt keso
• kvargoch bär i säsong
• mörkchokladsås och rostade nötter
Ugnspannkaka är bra mat gjord på råvaror man ofta har hemma. För att få den mer matig, klimatsmart och nyttig finns olika knep att ta till. Det enklaste är att byta ut vetemjölet mot dinkelsikt, som är bättre för både hälsa och miljö. Och smaken, den är densamma. Här är ett enkelt basrecept för ugnspannkaka som kan varieras påa lal möjliga vis. Se smakförslagen nedan.
Sättugnen på 200°. Vispa mjölet slätt i hälften av mjölken. Tillsätt resten avmjölken, ägg, salt och om du vill, något avsmakförslagen nedan. Vispa till en jämn smet. Låt vila i ca 20 minuter.
Hällsmeten i en smord ugnsform, ca 20 x 25 cm. Grädda i mitten av ugnen i 30–40minuter, tills pannkakan stannat och fått fin färg. Servera den varm med någotav tillbehören nedan.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Använd av små slattar som finns i kylen.