Soppa med jordärtskocka

Potatis och jordärtskocka = ren kärlek! Toppa det med lite citronzest och knapriga nötter så är du i himmelriket. Byt ut nötterna mot olika frön eller vad som finns hemma.

4 portioner:

1 gul lök

300 g potatis

400 g jordärtskockor

1/2 citron (så att de inte mörknar)

2 msk smör

1 dl torrt vitt vin

2 grönsaksbuljongtärningar

8 dl vatten

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

salt och nymalen svartpeppar

Citronolja:

1 dl olivolja

finrivet skal av 1 citron

saft av 1/2 citron

 

Till servering:

rostade, grovhackade hasselnötter

Potatis och jordärtskocka = ren kärlek! Toppa det med lite citronzest och knapriga nötter så är du i himmelriket. Byt ut nötterna mot olika frön eller vad som finns hemma.

Skala och finhacka löken. Skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar. Lägg i vatten med citron så att de inte mörknar. Fräs löken i smör i 2-3 minuter utan att den får färg. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa med i ett par minuter. Häll på vinet. Tillsätt buljongtärningar, vatten och grädde. Låt koka tills grönsakerna är mjuka, i 10-15 minuter.

Tillsätt mjölken och värm soppan. Mixa slät och skummig. Smaka av med salt och peppar.

 Blanda olja, citronskal och citronsaft. Låt dra till sig smaker i minst 15 minuter.

Tips!

Servera gärna soppan som förrätt. Då räcker den till minst 8 personer.

Droppa i lite citronolja.

Fler Härliga Recept

Nudelsoppa med kyckling

Blåbärsglasstårta

Grönkålsform

Köttbullar med sommarörter

Äppelsmulpaj med lingon

Spenat- och tomatris

Pavlovakrans

Ramen

Veteotto

Påsktårta

Rotfruktssoppa

Spenatomelett i ugn

Klassisk lammstek

Kikärtsfritters med tillbehör

Enkel rabarberpaj

Pasta med broccolipesto