Kyld rabarber- och jordgubbssoppa

Servera gärna denna läskande, kalla soppa med vaniljglass och mandelkakor. Passar riktigt varma sommardagar.

4-6 portioner:

200 g rabarber (ca 2 stjälkar)

3 dl koncentrerad rabarbersaft

6 dl vatten

1 vaniljstång, halverad på längden

1 tsk nystötta kardemummakärnor

1 1/2 tsk potatismjöl

1/2-1 dl strösocker

ca 10 jordgubbar

ev lite pressad citronsaft

Till servering:

Isbitar

vaniljglass

t ex mandelkakor

Servera gärna denna läskande, kalla soppa med vaniljglass och mandelkakor. Passar riktigt varma sommardagar.

Skär rabarbern i tändstickstunna stickor och lägg dem i en bunke. Koka upp rabarbersaft, vatten, vaniljstång och kardemumma. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten. Slå den heta soppan över rabarbern, smaka av med socker. Rör så att det smälter. Låt soppan svalna. Ställ den kallt ettpar timmar så att den får dra till sig smaker och rabarbern bli mjuk. Skiva jordgubbarna och tillsätt dem. Smaka av sötma och syra och balansera eventuellt upp med lite extra socker eller pressad citronsaft. Servera med isbitar, glass och ev mandelkakor.

Foto: Joel Wåreus

Balansera smakerna.

Här är det viktigt att smaka av noga med sockret, eftersom saften kan vara olika sötad och rabarberns syra kan variera. Smaka av både före och efter att den är avsvalnad. Balansera eventuellt upp med lite extra socker eller lite pressad citronsaft om den är för söt.

Servera vackert:
Servera vackert:

Fler Härliga Recept

Ankbröst med tryffelsky

Chokladglass

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

Apelsin i rödbetslag

Apelsinsallad med passion

Lingonpäron

Ägg i tomatsås

Sparrispaj med kronärtskocka

No bake mangocheesecake

Morots- och ärtbollar

Fikonkaka med saffran

Vårsallad med couscous

Grönkåls-cheesecake

Tomatgryta med aubergine

Pestobakad lax

Asiatisk sesamlax