Tomatgratäng med fetaost

Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

4-5 portioner:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

2 msk färska salviablad eller 3/4 msk torkad

2 burkar hela tomater (à ca 400 g)

1 burk stora vita bönor (400 g)

1 dl urkärnade svarta oliver, gärna Kalamata

150 g fetaost

2 msk ströbröd eller rivet dygnsgammalt bröd

salt och svartpeppar

Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan på svag värme med salvian i cirka 5 minuter tills löken blivit mjuk. Häll tomater, bönor och oliver i en rymlig, ugnssäker form. Salta och peppra. Fördela lökfräset på. Smula över fetaost. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och bubblar härligt.

 

Fler Härliga Recept

Inbakad fetaost

Quinotto med späda skott

Variation på julgröt

Köttbullar med sommarörter

Bakad frukt

Fylld savoykål

Caesarsallad med grillad kål

Senapsslungad brysselkål

Klassisk lammstek

Currykyckling med gula ärter

Vårsallad med couscous

Grönkåls-cheesecake

Lasagne med kronärtskocka

Lammfärspytt i ugn

Ägg i tomatsås

Sallad på burk