Tomatgratäng med fetaost

Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

4-5 portioner:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

2 msk färska salviablad eller 3/4 msk torkad

2 burkar hela tomater (à ca 400 g)

1 burk stora vita bönor (400 g)

1 dl urkärnade svarta oliver, gärna Kalamata

150 g fetaost

2 msk ströbröd eller rivet dygnsgammalt bröd

salt och svartpeppar

Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan på svag värme med salvian i cirka 5 minuter tills löken blivit mjuk. Häll tomater, bönor och oliver i en rymlig, ugnssäker form. Salta och peppra. Fördela lökfräset på. Smula över fetaost. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och bubblar härligt.

 

Fler Härliga Recept

Caesarsallad med grillad kål

Potatisbullar med rårörda lingon

Grönsaksrisotto

Misobakade auberginer

Chokladglassandwich med kolabottnar

Sparrispaj med kronärtskocka

Ugnspannkaka

Grönkåls-cheesecake

Spenat- och tomatris

Grillad gurka med silkestofu

Enkel rabarberpaj

Spaghetti bolognese vego style

Morots- och ärtbollar

Kikärtsfritters med tillbehör

Ostronskivling på spett

Pestobakad lax