Tomatgratäng med fetaost

Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

4-5 portioner:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

2 msk färska salviablad eller 3/4 msk torkad

2 burkar hela tomater (à ca 400 g)

1 burk stora vita bönor (400 g)

1 dl urkärnade svarta oliver, gärna Kalamata

150 g fetaost

2 msk ströbröd eller rivet dygnsgammalt bröd

salt och svartpeppar

Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan på svag värme med salvian i cirka 5 minuter tills löken blivit mjuk. Häll tomater, bönor och oliver i en rymlig, ugnssäker form. Salta och peppra. Fördela lökfräset på. Smula över fetaost. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och bubblar härligt.

 

Fler Härliga Recept

Eton Mess

Apelsinsallad med passion

Tacotillbehör

Sallad på burk

Chokladkolapaj

Rabarberflarn till många

Lasagne med kronärtskocka

One Pot ärtpasta

Baba ganouj

Nudelsoppa med kyckling

Zucchinipytt med tofu

Grönkåls-cheesecake

Polenta med tomat- och svampsås

Glutenfri smulpaj

Quinoabiffar med avokadokräm

Rostade morötter med vispad feta