Gnocchi med svamp

Hemgjord gnocchi är alldeles extra gott. De går utmärkt att koka för att sedan frysa in. Stek dem sedan gyllene i olivolja så blir de dessutom lite frasiga på utsidan. Eller förväll hastigt i kokande vatten och servera precis just så. Det viktiga när man gör gnocchi är att använda mjölig potatis!

4 portioner:

6–8 medelstora potatisar (600 g) av mjölig sort

2 1/2–3 dl siktat dinkelmjöl (150 g)

1 tsk salt

Tillbehör:

1 röd chili

1vitlöksklyfta

250 g broccoli

1/2 dl olivolja

250 g körsbärstomater, gärna på kvist

riven parmesan

Hemgjord gnocchi är alldeles extra gott. De går utmärkt att koka för att sedan frysa in. Stek dem sedan gyllene i olivolja så blir de dessutom lite frasiga på utsidan. Eller förväll hastigt i kokande vatten och servera precis just så. Det viktiga när man gör gnocchi är att använda mjölig potatis!

Koka potatisen med skal. Skala när den ännu är varm. Pressa potatisen med potatispress direkt på en lätt mjölad arbetsbänk eller i en bunke. Salta och knåda in mjölet lite i taget, mängden mjöl kan variera beroende på potatis. Degen är färdigknådad när den är smidig och inte fastnar på fingrarna.

Koka upp rikligt med väl saltat vatten i en rymlig gryta. Dela degen i 4 delar. Rulla varje del fingertjock på mjölad arbetsbänk. Skär i 2 cm långa bitar. Tryck till varje bit lätt mot insidan av en gaffel eller med tummen om du vill ha en rundare och mer snäckformad gnocchi.

Halvera,kärna ur och hacka chilin. Banka till vitlöksklyftan. Dela broccolin i småbuketter, skiva stjälken. Fräs allt i olivoljan på medelvärme cirka 3 minuter i en rymlig panna. Tillsätt tomater och fräs i ytterligare ett par minuter.  

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sjud gnocchin ett par minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

Fräs gnocchin lätt i smör i en stekpanna, lägg dem direkt i broccolin. Vänd runt väl. Servera genast med riven parmesan.

 Foto: Wolfgang Kleinscmidt

 

Receptet är från min bok Eat Good - den finns att köpa i shoppen.

Tips!

Servera med andra goda grönsaker, som fräst kål, spenat eller liknande.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Misobakade auberginer

Couscous med betor

Morots- och ärtbollar

Potatisbullar med rårörda lingon

Variation på julgröt

Baba ganouj

Crostinis med getost & sparris

Pestobakad lax

Fiskcurry

Rosépepparsill

Bananglass

Vit sparris med brynt kaprissmör

Enkel rabarberpaj

Höstspöken

Spenat- och tomatris

Bondpaj med broccoli