Lasagne med kronärtskocka

En rktigt krämig lasagne full av både mozzarella och parmesan. Använd gärna lite av oljan som skockrona ligger i för att ha till en sallad bredvid. Droppa över lite vinäger.

4 portioner:

1 stor purjolök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

ca 1 dl pinjenötter

ca 12 lasagneplattor

2 burkar marinerade kronärtskockor (à ca 280 g)

ca 1/2 dl färskriven parmesanost

salt och vitpeppar

 

Ost-och citronsås:

25 g smör

1/2 dl vetemjöl

5 dl mjölk

3 dl grädde

200 g riven mozzarellaost

finrivet skal av 1 citron

En rktigt krämig lasagne full av både mozzarella och parmesan. Använd gärna lite av oljan som skockrona ligger i för att ha till en sallad bredvid. Droppa över lite vinäger.

Ansa och strimla purjon tunt. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt mjukt i olja utan att det får färg. Tillsätt det mesta av pinjenötterna. Lägg lite av fräset åt sidan till garnering. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite taget, så att eventuella klumpar löser sig. Häll i grädde och låt sjuda under vispning tills den tjocknar lite. Tillsätt mozzarella och citronskal. Salta och peppra såsen. Sätt ugnen på 175°. Varva ostsås, purjofräs, lasagneplattor och 1 1/2 burk kronärtskockor (utan oljan) i en medelstor, smord ugnssäker form. Börja och avsluta med ostsås. Strö över resten av nötterna och parmesanost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den är mjuk. (Täck ev med folie på slutet). Garnera med de sista kronärtskockorna och purjofräset.

 Foto: Lina Eriksson

 

 

Lasagneform:
Lasagneform:

Fler Härliga Recept

Pestobakad lax

Spaghetti bolognese vego style

Soppa med jordärtskocka

Apelsinkyckling

Bakad sötpotatis

Lingonpäron

Inlagda päron

Minsestrone

Misobakade auberginer

Currykyckling med gula ärter

Brieflarn med zucchini

Sallad på burk

Falafelbiffar med rödbeta

Gnocchi med svamp

Fylld savoykål

Grillad gurka med silkestofu