En rktigt krämig lasagne full av både mozzarella och parmesan. Använd gärna lite av oljan som skockrona ligger i för att ha till en sallad bredvid. Droppa över lite vinäger.
4 portioner:
1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ca 1 dl pinjenötter
ca 12 lasagneplattor
2 burkar marinerade kronärtskockor (à ca 280 g)
ca 1/2 dl färskriven parmesanost
salt och vitpeppar
Ost-och citronsås:
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
200 g riven mozzarellaost
finrivet skal av 1 citron
En rktigt krämig lasagne full av både mozzarella och parmesan. Använd gärna lite av oljan som skockrona ligger i för att ha till en sallad bredvid. Droppa över lite vinäger.
Ansa och strimla purjon tunt. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt mjukt i olja utan att det får färg. Tillsätt det mesta av pinjenötterna. Lägg lite av fräset åt sidan till garnering. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite taget, så att eventuella klumpar löser sig. Häll i grädde och låt sjuda under vispning tills den tjocknar lite. Tillsätt mozzarella och citronskal. Salta och peppra såsen. Sätt ugnen på 175°. Varva ostsås, purjofräs, lasagneplattor och 1 1/2 burk kronärtskockor (utan oljan) i en medelstor, smord ugnssäker form. Börja och avsluta med ostsås. Strö över resten av nötterna och parmesanost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den är mjuk. (Täck ev med folie på slutet). Garnera med de sista kronärtskockorna och purjofräset.
Foto: Lina Eriksson