Ägg i tomatsås

Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.

4 portioner:

1 1/2 kg färska, röda, fina tomater

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1/2 dl färsk oregano

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

1 tsk ättikssprit (12%)

1 msk honung

6 ägg

salt och svartpeppar

Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.

Tomatsås: Skålla, skala och skär tomaterna i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs med oregano i oljan i en gryta i ca 5 min utan att det får färg. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, ättikssprit, honung, salt och peppar. Låt puttra ihop i ca 1 tim. Rör om då och då. Smaka av sältan väl.

 Ägg: Knäck ett ägg i taget i en kopp. Tryck ner en soppslev i tomatsåsen och häll försiktigt ner ägget i sleven. Tippa sleven så att äggen hamnar i såsgropen. Gör likadant med resterande ägg. Låt sjuda med lock utan att omrörning i 10-15 min beroende på hur fasta ägg som önskas.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Servera med ett gott bröd.

Laga i:
Laga i:

Fler Härliga Recept

Vit sparrissoppa

Linguine med kalvfrikadeller

Lammfärspytt i ugn

Spaghetti med linsbolognese

Glutenfri smulpaj

Rotfruktssoppa

Gnocchi

Morots- och ärtbollar

Quinoabiffar med avokadokräm

Bakad blomkål med kryddsmör

Stekta bananer med vispad mascarpone

Potatis- och purjofritters

Auberginegryta med svartkål

Eton Mess apelsin

Bananglass

Tomatpasta i långpanna