Ägg i tomatsås

Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.

4 portioner:

1 1/2 kg färska, röda, fina tomater

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1/2 dl färsk oregano

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

1 tsk ättikssprit (12%)

1 msk honung

6 ägg

salt och svartpeppar

Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.

Tomatsås: Skålla, skala och skär tomaterna i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs med oregano i oljan i en gryta i ca 5 min utan att det får färg. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, ättikssprit, honung, salt och peppar. Låt puttra ihop i ca 1 tim. Rör om då och då. Smaka av sältan väl.

 Ägg: Knäck ett ägg i taget i en kopp. Tryck ner en soppslev i tomatsåsen och häll försiktigt ner ägget i sleven. Tippa sleven så att äggen hamnar i såsgropen. Gör likadant med resterande ägg. Låt sjuda med lock utan att omrörning i 10-15 min beroende på hur fasta ägg som önskas.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Servera med ett gott bröd.

Laga i:
Laga i:

Fler Härliga Recept

Blåbärsglasstårta

Havrepannkakor

Zucchinifritters

Grönkålsform

Friterade polentasticks

Baba ganouj

Eton Mess

Bakad blomkål med kryddsmör

Sparrispaj med kronärtskocka

Ostronskivling på spett

Glutenfri smulpaj

Kikärtsfritters med tillbehör

Frasiga palsternackor

Sjyssta rårakor

Couscous med betor

Spaghetti med linsbolognese