Ägg i tomatsås

Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.

4 portioner:

1 1/2 kg färska, röda, fina tomater

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1/2 dl färsk oregano

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

1 tsk ättikssprit (12%)

1 msk honung

6 ägg

salt och svartpeppar

Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.

Tomatsås: Skålla, skala och skär tomaterna i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs med oregano i oljan i en gryta i ca 5 min utan att det får färg. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, ättikssprit, honung, salt och peppar. Låt puttra ihop i ca 1 tim. Rör om då och då. Smaka av sältan väl.

 Ägg: Knäck ett ägg i taget i en kopp. Tryck ner en soppslev i tomatsåsen och häll försiktigt ner ägget i sleven. Tippa sleven så att äggen hamnar i såsgropen. Gör likadant med resterande ägg. Låt sjuda med lock utan att omrörning i 10-15 min beroende på hur fasta ägg som önskas.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Servera med ett gott bröd.

Laga i:
Laga i:

Fler Härliga Recept

Sparrispizza med jordärtskocka

Fläskfilé med gräddig sky

Apelsinsallad

Pavlovakrans

Apelsinsallad med fänkål

Smart potatissallad

Minsestrone

Zucchinipytt med tofu

Zucchinispaghetti

Couscous med betor

Auberginecurry

Grillad halloumisallad

Grillad lättgravad laxsida

Falafelbiffar med rödbeta

Misobakade auberginer

Höstspöken