Tomatgryta med aubergine

Servera grytan med frasiga parmesanbröd och kokta haricots verts, eller variera den mustiga såsen till pasta eller bulghur.

4 portioner:

1 aubergine

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 msk salt (ej flingsalt)

1 dl olivolja

1 kruka färsk basilika

400 g finkrossade tomater

1 vatten

salt och nymalen svartpeppar

 

 

Till servering:

½-1 baguette (ca 12 skivor)

smör

1 vitlöksklyfta

riven pecorinoost (eller parmesan)

Bönor:

ca 100 g färska haricots verts

Servera grytan med frasiga parmesanbröd och kokta haricots verts, eller variera den mustiga såsen till pasta eller bulghur.

Sätt ugnen på 225° och grill. Skär auberginen i centimeterstora tärningar. Lägg i en form eller på en bricka. Strö över ca 1 tsk av saltet och ställ åt sidan i cirka 20 minuter. Skiva baguetten och lägg ut på plåt. Bred på lite smör och gnugga med vitlök. Strö över ost. Skala och hacka lök och vitlök till grytan. Klappa auberginen med hushållspapper (så att en del av vätskan försvinner). Fräs aubergine, lök och vitlök i oljan med hälften av basilikabladen i ett par minuter på medelvärme. Tillsätt tomater och vatten. Salta och peppra. Låt koka på svag värme i 15-20 minuter.

Koka bönorna i 2 minuter i saltat vatten (det är gott om de är krispiga). Skölj hastigt i kallt vatten. Grilla bröden i ugnen i 2-4 min.Servera grytan med bröd och bönor.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Även salvia eller annan medelhavskrydda passar bra i grytan.

Servera gärna med baguetter.
Servera gärna med baguetter.

Fler Härliga Recept

Pärlande julfrukt

Quinotto med späda skott

Crostinis med getost & sparris

Inlagda päron

Spaghetti bolognese vego style

Sparrisrisotto

Inbakad fetaost

Lasagne med kronärtskocka

Påsktårta

Tomatpaj

Torsk med brynt kaprissmör

Minisemlor

Hallonkvarg med crunch

Gnocchi med svamp

Ricottaplättar med spenat

Rotfruktssoppa