Sparrispaj med kronärtskocka

4-6 personer

1 purjolök

250 g grön sparris

1 burk kronärtskockshjärtan (200 g)

Pajdeg:

200 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

½-1 dl kallt vatten

1 krm salt

Äggstanning:

2 dl mjölk

1 dl grädde

2 ägg

1 äggula

150 g riven, smakrik ost, t ex Svecia

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Skär smöret i små bitar. Arbeta snabbt ihop med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten, lite i taget. Arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Ansa och skiva purjon tunt. Fräs i smör i en panna utan att det får färg i 3-4 min. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Halvera på längden om de är tjocka. Koka den i 1 min i saltat vatten. Skölj i kallt vatten. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 10 minuter tills den har fått lite färg. Lägg purjo i botten av pajen. Häll av olja eller vatten från kronärtskockorna. Fördela dem med sparris på purjon. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Små tärningar av rökt skinka ger en god sälta till pajen.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Sjyssta rårakor

Couscous med betor

Mozzarella & blodapelsin

Klar löksill med äpple

Tabboulet med rödbetor

Muffinspannkakor

Apelsinsallad med fänkål

Currysill med äpple

Vårsallad

Torta di Nonna

Kronärtskockor med kryddolja

Köttbullar med sommarörter

Caesarsallad med grillad kål

Zucchinipytt med tofu

Sparrispizza med jordärtskocka

Sparrisburgare