Sparrispaj med kronärtskocka

4-6 personer

1 purjolök

250 g grön sparris

1 burk kronärtskockshjärtan (200 g)

Pajdeg:

200 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

½-1 dl kallt vatten

1 krm salt

Äggstanning:

2 dl mjölk

1 dl grädde

2 ägg

1 äggula

150 g riven, smakrik ost, t ex Svecia

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Skär smöret i små bitar. Arbeta snabbt ihop med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten, lite i taget. Arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Ansa och skiva purjon tunt. Fräs i smör i en panna utan att det får färg i 3-4 min. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Halvera på längden om de är tjocka. Koka den i 1 min i saltat vatten. Skölj i kallt vatten. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 10 minuter tills den har fått lite färg. Lägg purjo i botten av pajen. Häll av olja eller vatten från kronärtskockorna. Fördela dem med sparris på purjon. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Små tärningar av rökt skinka ger en god sälta till pajen.

Fler Härliga Recept

Veteotto

Morots- och ärtbollar

Klassisk lammstek

Bakad rotselleri

Ljummen grapesallad

Små laxmackor

Ankbröst med tryffelsky

Fyllda frallor

Öppen lasagne

Kyld rabarber- och jordgubbssoppa

Enkel rabarberpaj

Rotfruktssoppa

Grönkåls-cheesecake

Pasta med broccolipesto

Grönkålsform

Parisare