Sparrispaj med kronärtskocka

4-6 personer

1 purjolök

250 g grön sparris

1 burk kronärtskockshjärtan (200 g)

Pajdeg:

200 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

½-1 dl kallt vatten

1 krm salt

Äggstanning:

2 dl mjölk

1 dl grädde

2 ägg

1 äggula

150 g riven, smakrik ost, t ex Svecia

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Skär smöret i små bitar. Arbeta snabbt ihop med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten, lite i taget. Arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Ansa och skiva purjon tunt. Fräs i smör i en panna utan att det får färg i 3-4 min. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Halvera på längden om de är tjocka. Koka den i 1 min i saltat vatten. Skölj i kallt vatten. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 10 minuter tills den har fått lite färg. Lägg purjo i botten av pajen. Häll av olja eller vatten från kronärtskockorna. Fördela dem med sparris på purjon. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Små tärningar av rökt skinka ger en god sälta till pajen.

Fler Härliga Recept

Glöggsangria

Bondpaj med broccoli

Zucchinifritters

Grillbröd med löjromstopping

Baguetter med ost och basilika

Torsk med brynt kaprissmör

Grillad lättgravad laxsida

Apelsinsallad med fänkål

Klar citronsill

Kikärtsfritters med tillbehör

Köttbullar med sommarörter

Potatis- och purjofritters

Gnocchi med svamp

Couscous med betor

Rödbetsrutor med citronfrosting

Currysill med äpple