Den här pajen är härlig hela sommaren och tidig höst när tomaterna är som finast. Gör pajskalet i förväg, det kan även frysas. Fyllningen är av färskost och ska inte bakas. Lätt som en plätt!
4-6 portioner:
Pajdeg:
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g fetaost
2 dl mezeyoghurt
3 tomater
olivolja
nymalen svartpeppar
Den här pajen är härlig hela sommaren och tidig höst när tomaterna är som finast. Gör pajskalet i förväg, det kan även frysas. Fyllningen är av färskost och ska inte bakas. Lätt som en plätt!
Pajbotten: Skär smöret i små bitar. Arbeta samman med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt att vila i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Tryck eller kavla ut degen tunt i en pajform, 26 cm i diameter, även väl upp på sidorna. Nagga botten med t ex en gaffel. Grädda pajskalet i 10-15 min. tills den har fått lite färg. Frys in eller förvara torrt till nästa dag.
Fyllning: Bryt fetaosten i bitar och mixa med yoghurt till en slät smet. Ställ kallt. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.
Innan servering: ta fram fyllningen i god tid så den blir mjuk och bredbar, mixa den gärna snabbt så blir den extra fluffig. Skiva tomaterna riktigt tunt. Strö över lite salt och socker. Bred försiktigt fyllningen i pajbotten. Klappa tomaterna från överflödig vätska och fördela på pajen. Droppa över olja. Dra några drag med svartpepparkvarnen.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Gör både pajskalet och fyllningen i förväg så går det sedan hur snabbt som helst att lägga ihop den.