Görn Smoothie

Asiatiska smaker gör sig fantastiskt bra ihop med vårt fina, hållbara viltkött. Eftersom köttet är så smakrikt behövs heller inte så mycket av det. Sötpotatisnudlar är också både nyttiga och klimatsmarta. De är mina absoluta favoritnudlar! De finns inte överallt, men på storköpen dyker de upp allt oftare. De går bra att byta ut mot andra, valfria nudlar.

4 portioner:

1 paket fryst vilt- eller renskav (240 g)

300 g sötpotatisnudlar, eller valfria nudlar

1 storgul lök

1 morot

2 msk neutral raps- eller majsolja

salt och peppar

2 dl frysta sojabönor eller gröna ärter

Sås:

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

2 mskfärskriven ingefära

1 1/2 dl japansk soja, med låg salthalt

1/2 dl neutral raps- eller majsolja

1 msk honung

Till servering:

färsk koriander

rostade sesamfrön

 

Asiatiska smaker gör sig fantastiskt bra ihop med vårt fina, hållbara viltkött. Eftersom köttet är så smakrikt behövs heller inte så mycket av det. Sötpotatisnudlar är också både nyttiga och klimatsmarta. De är mina absoluta favoritnudlar! De finns inte överallt, men på storköpen dyker de upp allt oftare. De går bra att byta ut mot andra, valfria nudlar.

Halvtina viltskaven och skär köttet i tunna strimlor.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen, skölj i kallt vatten. Droppa över lite olja så att de inte klibbar ihop. Klipp långa nudlar i kortare bitar. 

Halvera, kärna ur och skiva chilin tunt. Skala och riv vitlöken. Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål.

Skala, halvera och skiva löken tunt.  Skala och skär moroten i tunna stickor.

Fräs lök och renskav på stark värme i oljan i en rymlig stekpanna tills all vätska kokat bort. Fortsätt att fräsa tills skaven fått lite färg. Salta och peppra. Tillsätt nudlar, morötter, sojabönor och sås i stekpannan. Blanda ordentligt och fräs ytterligare cirka 2 minuter under konstant omrörning. Toppa med koriander och sesamfrön.

 

Tips!

Samma bas passar bra att använda med lite strimlat kycklingkött eller sojafärs också.

Fler hållbara recept:

Fler Härliga Recept

Torta di Nonna

Tomatgratäng med fetaost

Nudlar med viltskav

Passionskaka med frosting

Spaghetti bolognese vego style

Rödbetsplättar med pestoklick

Enkel rabarberpaj

Apelsinkyckling

Grillbröd med löjromstopping

Frasiga apelsinlängder med mandel

Halstrad pilgrimsmussla

Morots- och ärtbollar

Parisare

Ankbröst med tryffelsky

Grillad lättgravad laxsida

Morotsbröd