Klassisk lammstek

En klassisk lammstek ska gärna tillagas med benet kvar om jag får välja. Det känns på något vis trevligare att servera den så. Kryddorna kan självklart varieras lite som man själv vill, men det här är en god mix av örter och citron. Lite hetta från chli är också gott.

Cirka 6 personer:

ca 1,5 kg färsk, putsad lammstek, helst på ben

2 vitlöksklyftor

2 msk hackad färsk timjan, gärna citrontimjan

1 msk hackad färsk rosmarin

finrivet skal av 1 stor citron

2 msk rumstempererat smör

2 msk flingsalt

1/2 tsk nymald svartpeppar

 

En klassisk lammstek ska gärna tillagas med benet kvar om jag får välja. Det känns på något vis trevligare att servera den så. Kryddorna kan självklart varieras lite som man själv vill, men det här är en god mix av örter och citron. Lite hetta från chli är också gott.

Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva vitlök. Stöt med timjan, rosmarin och citronskal i en mortel. Rör ihop med smör, flingsalt och peppar. Gnid in steken väl med blandningen. Lägg den på ett galler ovanpå en långpanna och ställ in i mitten av ugnen. Sänk direkt värmen till 125°. Stek tills innertemperaturen är 56° för rosa kött (ca 2 tim). Låt vila ca 10 min före servering.

Foto: Lina Eriksson

Tips!

Vispa ur långpannan med lite grädde för jordens grymmaste skysås.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Torta di Nonna

Viltstek & gratäng

Vit sparris med brynt kaprissmör

Morot- och grapesallad

Passionskaka med frosting

Kaningryta

Senapssill med twist

Påsktårta

Lammfärspytt i ugn

Burritos med chipotle

Vit sparrissoppa

Linguine med kalvfrikadeller

Sparrispaj med kronärtskocka

Apelsinsallad med passion

No bake cheesecake

No bake mangocheesecake