Citronpaj med Italiensk maräng

Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.

Cirka 12 bitar:

Citronkräm:

3/4 dl saft av citron

3 ägg

3 dl strösocker

150 g smör, i små bitar

finrivet skal av 1 citron

 

Botten:

9 digestivekex

1/2 tsk mald ingefära

75 g smör

Italiensk maräng:

2 dl strösocker

1/2 dl vatten

3 äggvitor

Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.

Citronkräm: Blanda citronsaft, ägg och socker i en rostfri bunke (aluminium kan missfärga äggen). Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten till ett vattenbad, ställ i en termometer. Vispa lätt hela tiden tills den börjar tjockna, smeten ska vara 84°. Ta skålen från värmen, låt temperaturen sjunka till ca 45°. Rör om då och då. Mixa ner smör och citronskal väl med stavmixer.

Pajbotten: Mixa kexen till smulor med ingefära. Smält smöret och mixa med smulorna. Tryck ut väl i en pajform, 22 cm.

Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten, låt koka till 121°. Vispa äggvitorna kraftigt. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning. Vispa tills smeten är kall, i ca 10 minuter. Bred eller spritsa ut marängen på pajen. Bränn av lätt med en gasolbrännare, eller sätt ugnen på grill och högsta värme. Grilla högst upp i ugnen under grillelementet med ugnsluckan på glänt i ett par minuter.

 

Foto: Lina Eriksson

Välj ekologiskt!

Jag köper alltid ekologiska citroner till citronpajen.

Fler Härliga Recept

Bakad rotselleri

Rotfruktssoppa

Svampburgare

Citronsnittar

Smart potatissallad

Rågpanerad strömming

Pasta med broccolipesto

Klassisk lammstek

Supergrön soppa

Tomatpaj

Exotisk champagnefrukt

Späd sparrissallad med majovinägrette

Sallad på burk

Sojabönsröra

Potatis- och purjofritters

Pärlande julfrukt