Enkel rabarberpaj

En riktigt enkel och härlig paj att svänga ihop när man blir helt sugen på rabarberpaj. Den här degen ska bara tryckas ut i formen. Lätt som en plätt! Servera med ovispad eller lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.

Cirka 4 portioner:

400 g rabarber

cirka 1 dl strösocker

 

Pajdeg:

175 g smör

1 tsk grovkrossad kardemumma

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

3/4 tsk bakpulver

1 nypa salt

En riktigt enkel och härlig paj att svänga ihop när man blir helt sugen på rabarberpaj. Den här degen ska bara tryckas ut i formen. Lätt som en plätt! Servera med ovispad eller lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.

Skär rabarbern i cirka 1 cm breda bitar, skala den bara om den är grov. Lägg rabarbern i en vid kastrull med socker och 2 msk vatten. Låt koka ihop på medelvärme under lock i cirka 10 minuter. Rör om ett par gånger. Smaka av sötman och tillsätt eventuellt lite mer socker, men tänk på att pajdegen är ganska söt.

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt kardemumman i en mortel. Rör ner kardemumma och resten av ingredienserna direkt ner i kastrullen med smält smör. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, eller i fyra portionsformar. Tryck även upp en liten kant runt om. Fördela rabarberkompotten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den börjar få finfärg på kanterna. Låt svalna lite. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde, vispad eller ovispad.

 

 Foto: Lina Eriksson

 

Tips!

Smaksätt gärna pajen med kanel, kardemumma, hackade pistagenötter eller lite rivet citronskal.

Hållbara fikamuggar till mysfika.
Hållbara fikamuggar till mysfika.

Fler Härliga Recept

Saffranssnurror

Lingonpäron

Sparrispizza med jordärtskocka

Päronkaka upp och ner

Rosépepparsill

Gnocchi med svamp

Spaghetti med linsbolognese

No bake mangocheesecake

Grönsaker med ärtdipp

Sega chokladcookies

Vallmofrökaka

Grillad lättgravad laxsida

Minisemlor

Rågrillad sparris

Asiatisk sesamlax

Chokladgranar