Havregröt på två vis

Här är två recept på gröt med havre. Kall gröt över natten eller ”overnight oats” som det också kallas är himla bra för den som vill förbereda sin frukost. I Tyskland och Schweiz kallas det för birchermüsli. Klippt havregröt, eller Steel Cut gröt som det även kallas, är en varm gröt där kliet (skalet) på havren är kvar. Det gör den både extra smakrik och nyttig.

Overnight oats:

1 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl yoghurt eller vegetabiliskt alternativ

1 dl äpple- eller apelsinjuice

1/2 dl russin

1 msk linfrö

2 krm malen kanel

Klippt havregröt:

2 dl klippt havre (kallas även Steel cut oats)

6 dl vatten, mjölk eller vegetabiliskt alternativ

1 nypa salt

Här är två recept på gröt med havre. Kall gröt över natten eller ”overnight oats” som det också kallas är himla bra för den som vill förbereda sin frukost. I Tyskland och Schweiz kallas det för birchermüsli. Klippt havregröt, eller Steel Cut gröt som det även kallas, är en varm gröt där kliet (skalet) på havren är kvar. Det gör den både extra smakrik och nyttig.

Overnight oats:

Rör ihop alla ingredienser. Lägg i två glas eller skålar. Täck och ställ kallt över natten eller i minst 8 timmar.

Klippt havregröt:

Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och sänk värmen så att det småputtrar. Koka i 5-6 minuter under omrörning.

Tips!

- Det finns massor av goda saker att toppa gröten med: jordnötssmör, äppelmos, torkad frukt i små bitar, skivad banan, rivet äpple, mosade bär, kanel, kardemumma, nötter och frön. Att mosa ner en banan i gröten är också gott. Och att ringla över lite lönnsirap, det är riktig helglyx!

Tips till varm gröt:

-      Knäck i ett ägg i den kokta gröten ger extra proteiner.

-      1 tsk kakao och 1 tsk vaniljsocker blir chokladgröt.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Ramen

Vit sparrissoppa

Currykyckling med gula ärter

Havregröt på två vis

Zucchinipytt med tofu

Potatisbullar med rårörda lingon

Spaghetti med linsbolognese

hallonkräm

Rödbetsplättar med pestoklick

Havrekex

Potatis- och purjofritters

Grytbröd

Viltstek & gratäng

Morotsbröd

Couscous med betor

Spansk tortilla