Rågpanerad strömming

Om man vänder strömming i rågmjöl och blir den härligt frasig. Att fylla strömmingsfiléerna med dijonsenap ger lite hetta, men det blir gott med svensk senap också. Syran och sötman i kålen bryter av perfekt mot fisken. Och moset gör du förslagsvis av vad du har hemma. Eller lägg fisk och sallad på en rejäl bit knäckebröd istället.

4 portioner:

600 gströmmingsfiléer

1 tsk salt

2 krm peppar

4 msk valfri senap

1 dl finhackad dill

2 dl grovt rågmjöl

2–3 msk smör och neutral rapsolja, till stekning

Kålsallad med lingon:

300 g kål, t ex spetskål

1/2 gurka

2 msk neutral rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

2 msk honung

1/2 tsk salt

2 krm vitpeppar

1 dl lingon

Till servering:

valfritt mos, t ex potatismos,

eller en rejäl bit knäckebröd

Om man vänder strömming i rågmjöl och blir den härligt frasig. Att fylla strömmingsfiléerna med dijonsenap ger lite hetta, men det blir gott med svensk senap också. Syran och sötman i kålen bryter av perfekt mot fisken. Och moset gör du förslagsvis av vad du har hemma. Eller lägg fisk och sallad på en rejäl bit knäckebröd istället.

Finstrimla kålen. Skär gurkan i små tärningar. Blanda kål och gurka i en bunke. Krama in olja, vinäger, honung, salt och peppar. Vänd ner lingonen.

Klipp av ryggfenan på strömmingsfiléerna. Lägg dem med skinnsidan nedåt på köksbänken. Salta och peppra och bred på senap. Strö över hälften av dillen, strö resten av den på salladen. Vik ihop varje filé på längden och vänd dem i rågmjöl. Stek i smör 2–3 minuter på varje sida. Servera med kålsallad och valfritt mos.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tips!

Blanda gärna upp potatisen i moset med till exempel palsternacka, morot eller rotselleri

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Bananglass

Bananbröd

Currysill med äpple

Bakad blomkål med kryddsmör

Grönsaker med ärtdipp

Rödkål med enbär och feta

Helgfrukost

Fyllda portobellosvampar

Kokta ägg med romröra

Frasiga palsternackor

Grönsakssoppa

Salmalax med srirachamajonnäs

Zucchinipytt med tofu

Vårsallad

Havrekex

Rosépepparsill