Ölkokta blåmusslor

Kombinationen musslor med salt kapris och krispiga potatisklyftor är fantastiskt god. Hållbar mat när den är som allra bäst!

4 portioner:

2 kg blåmusslor

2 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

1/2 dl olivolja

1 flaska öl, 33 cl

2 msk hackad, bladpersilja

 

 

Kaprismajonnäs:

1 äggula

1 msk dijonsenap

1 1/2 dl neutral rapsolja

saften av 1/2 citron

1/2 tsk salt

1 krm nymald peppar

2 msk hackad kapris

Citronpotatis:

800 g mjölig potatis

2 msk olivolja

rivet skal och saft av 1liten citron

1 tsk flingsalt

 

Kombinationen musslor med salt kapris och krispiga potatisklyftor är fantastiskt god. Hållbar mat när den är som allra bäst!

Majonnäs: Vispa ihop äggula med senap till majonnäsen. Tillsätt oljan först droppvis under vispning, sedan i en fin stråle tills det bildas en tjock majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner kaprisen.

Potatis: Sätt ugnen på 250°.Tvätta och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och häll över potatisen på en smord ugnsplåt. Blanda den med olivolja, skal och saft av citron och flingsalt. Baka potatisen i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills den har fått fin färg och känns krispig.

Musslor: Skölj musslorna och skrapa dem rena under rinnande kallt vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. Släng trasiga och öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur chilin och skiva den. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor gryta utan att den får färg i cirka 2 minuter. Vänd ner musslorna. Häll på ölen och låt sjuda i 3-5 minuter under lock. Skaka gryta några gånger under koktiden. Strö över persilja. Servera musslorna med majonnäs och citronpotatis.

 

 

Quick fix?

Använd en bra färdigköpt majonnäs till kaprismajonnäsen och gör klyftpotatis istället för citronpotatis.

Fint till musslor:
Fint till musslor:

Fler Härliga Recept

Rödkål med enbär och feta

Spaghetti med linsbolognese

Quinoabiffar med avokadokräm

Zucchinispaghetti

Currykyckling med gula ärter

Potatis- och purjofritters

Fiskcurry

Klar löksill med äpple

Currysill med äpple

Aubergine- och tomatgratäng

Långsambakad oxfilé

Sjyssta rårakor

Havrekakor med kardemumma

Chokladglassandwich med kolabottnar

Spenat- och tomatris

Auberginecurry