Salmalax med srirachamajonnäs

Sirachasås är den starka chilisås man vanligtvis äter till bibimbap. Den finns i välsorterade affärer eller i butiker för asiatiska livsmedel. Byta den annars mot chipotlepasta.

4 portioner eller 8 som förrätt:

400 g salmalax

500 g grön sparris

ev rostade sesamfrön

ev några fina skott

Srirachamajonnäs:

3 dl äkta majonnäs, t ex Hellmann´s

3 msk srirachasås

1-1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 tsk strösocker

salt

Sirachasås är den starka chilisås man vanligtvis äter till bibimbap. Den finns i välsorterade affärer eller i butiker för asiatiska livsmedel. Byta den annars mot chipotlepasta.

Rör ihop ingredienserna väl till majonnäsen. Låt stå och mogna i 10-20 min. Smaka av balansen mellan styrka, syra och sälta väl.

Ansa och koka sparrisen nätt och jämnt mjuk i saltat vatten.Skiva laxen tunt. Servera den med sparris och srirachamajonnäs. Strö eventuellt över rostade sesamfrön och spda skott.

 

Foto: Lina Eriksson

Sparristips!

Bästa sättet att ansa grön sparris är genom att försiktigt bända den i nedre grova delen. Plopp, nu kommer den att gå av precis lagom där den ska!

Fler Härliga Recept

Zucchinipytt med tofu

Snittar

Apelsinsallad

Sparrispizza med jordärtskocka

Rödbetsplättar med pestoklick

Apelsinsallad med passion

Sotad manchego

Hallonkvarg med crunch

Bananglass

Enkel rabarberpaj

Senapssill med twist

Crostinis med getost & sparris

Asiatisk sesamlax

Vårsallad med couscous

Rabarberflarn till många

Lax med forellrom