Salmalax med srirachamajonnäs

Sirachasås är den starka chilisås man vanligtvis äter till bibimbap. Den finns i välsorterade affärer eller i butiker för asiatiska livsmedel. Byta den annars mot chipotlepasta.

4 portioner eller 8 som förrätt:

400 g salmalax

500 g grön sparris

ev rostade sesamfrön

ev några fina skott

Srirachamajonnäs:

3 dl äkta majonnäs, t ex Hellmann´s

3 msk srirachasås

1-1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 tsk strösocker

salt

Sirachasås är den starka chilisås man vanligtvis äter till bibimbap. Den finns i välsorterade affärer eller i butiker för asiatiska livsmedel. Byta den annars mot chipotlepasta.

Rör ihop ingredienserna väl till majonnäsen. Låt stå och mogna i 10-20 min. Smaka av balansen mellan styrka, syra och sälta väl.

Ansa och koka sparrisen nätt och jämnt mjuk i saltat vatten.Skiva laxen tunt. Servera den med sparris och srirachamajonnäs. Strö eventuellt över rostade sesamfrön och spda skott.

 

Foto: Lina Eriksson

Sparristips!

Bästa sättet att ansa grön sparris är genom att försiktigt bända den i nedre grova delen. Plopp, nu kommer den att gå av precis lagom där den ska!

Fler Härliga Recept

Köttbullar med sommarörter

Rabarberflarn till många

Sotad manchego

Påsktårta

Lax med forellrom

Bakad sötpotatis

Rosépepparsill

Zucchinipytt med tofu

Citronsnittar

Spenat- och tomatris

Grönsaker med ärtdipp

Vit sparris med brynt kaprissmör

Senapssill med twist

Klassisk lammstek

Klar fänkålssill med ingefära

Rågrillad sparris