Morotsbröd

Morot i bröden gör dem både saftiga och goda.

2 stora bröd:

2 medelstora morötter

1/2 paket jäst (25 g)

1 msk olivolja

1/2 msk salt

2 msk honung

5 dl kallt vatten

1 1/2 dl rostade sesamfrön

2 dl havregryn

ca 9 dl vetemjöl special

Morot i bröden gör dem både saftiga och goda.

Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt olja, salt, honung och vatten. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt morötter, sesamfrön, havregryn och det mesta av vetemjölet. Knåda degen länge, helst 10 minuter i en assistent, annars så länge armarna orkar..

Låt degen jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 1 1/2 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i två bitar och platta ut till tjocka fyrkanter. Tryck in de fyra hörnen mot mitten och tryck till. Vänd degen så att skarven kommer nedåt. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min. Platta ut igen till fyrkanter och tryck in de fyra hörnen väl i mitten. Vänd upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Skåra bröden försiktigt meden vass kniv.

Ställ in en form med hett vatten i botten av ugnen. Ställ in plåten med bröd i mitten, och sänk värmen till 225°. Grädda i ca 30 min. Stäng av ugnen. Ta ut formen med vatten. Lägg bröden på ugnens botten i 3-5 min så att det får en skorpa. Knacka på brödens undersida. Om det låter ihåligt så är de klara. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Byt rotfrukt!

Testa även riven rödbeta i brödet. Vilken ball färg!

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Spaghetti med linsbolognese

Morotsbröd

Majskolvar

Tomatgryta med aubergine

Hallonkvarg med crunch

Baba ganouj

Ölkokta blåmusslor

Grönsakssoppa

Deviled eggs

Rotfruktssoppa

Vårsallad

Bananbröd

Rosépepparsill

Zucchinispaghetti

Spansk tortilla

Havregröt på två vis