Grytbröd

Det blir alldeles fantastiskt att baka bröd i en gryta. Det håller formen och får fin yta runt hela brödet tack vare att grytan är smord på insidan.

1 stort bröd:

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1/2 msk salt

1 tsk ättikssprit (12%)

1 msk honung

2 dl havregryn

6 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

Det blir alldeles fantastiskt att baka bröd i en gryta. Det håller formen och får fin yta runt hela brödet tack vare att grytan är smord på insidan.

Blanda ihop alla ingredienser utom mjölet till en smet.Tillsätt mjölet och arbeta i 10 minuter, gärna i en assistent. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Låt degen ligga kvar i bunken och vik in degsidorna mot mitten, tryck till väl. Man kan gärna slå till degen med knytnäven! Vänd brödet med skarven nedåt. Låt jäsa i ytterligare 1 timme i degbunken. Upprepa samma sak en gång till (alltså vik in sidorna och tryck till). Smörj insidan av en ugnssäker gryta som rymmer ca 2 liter väl med smör, även hela vägen upp på sidorna och insidan av locket. Lägg över brödet i grytan (skarven nedåt). Låt jäsa i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 225°. Ställ en form med cirka 5 dl varmt vatten i botten av ugnen. Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på. Baka i 20 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare ca 20 minuter tills brödet har fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på det. Låt vara kvar i grytan i ca 5 min. Knacka och lirka ur det försiktigt ut grytan (det kan behövas en liten kniv att skära loss det i kanterna. Låt svalna på galler under bakduk.  

Foto: Per Ranung

Smörj väl!

Vare sig du använder den gryta som finns i min butik eller om du har en bra hemma så är det bra att låta smörja den riktigt väl.

Fler Härliga Recept

Valnötsbröd

Cheddarkrans

hallonkräm

Knäckebröd

Blåbärsscones

Grön smoothie

Baguetter med ost och basilika

Lussebullar

Morotsbröd

Bananbröd

Havregröt på två vis

Valnötskex

Nyttiga smoothies

Fibergröt med rörda blåbär

Fröknäcke

Nyponsoppa