Valnötsbröd

Ett mulligt, stort bröd att pryda middagsbordet med. Eller bjud på bröd, ost och plock. Päronmarmelad är underbart till valnötsbröd och ostar. För att baka brödet behövs en ugnssäker gryta som rymmer cirka 3 liter, t ex en gjutjärnsgryta. Jag låter brödet jäsa i kyl över natten vilket gör det extra smakrikt.

1 stort bröd:

25 g jäst (1/2 pkt)

1 msk olivolja + extra till grytan

1 msk honung

500 g ljummet vatten, 37° (5 dl)

100 g valnötskärnor (ca 2 1/2 dl)

120 g grahamsmjöl (2 dl)

600 g vetemjöl special (ca 10 dl)

2 tsk salt

 

Ett mulligt, stort bröd att pryda middagsbordet med. Eller bjud på bröd, ost och plock. Päronmarmelad är underbart till valnötsbröd och ostar. För att baka brödet behövs en ugnssäker gryta som rymmer cirka 3 liter, t ex en gjutjärnsgryta. Jag låter brödet jäsa i kyl över natten vilket gör det extra smakrikt.

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i olivolja, honung och vatten. Tillsätt valnötter, grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special. Tillsätt salt och arbeta långsamt i 5 minuter och kraftfullt i 10 minuter, gärna i maskin. Smörj grytan med rikligt med olivolja. Lägg i degen och pudra över lite mjöl. Låt jäsa med lock i kyl över natten eller i minst 10 timmar. Ta ut degen ur kylen. Låt jäsa med lock i ytterligare 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250°. Ställ in grytan mitt i ugnen, fortfarande med locket på. Släng in någon decilliter vatten i botten av ugnen. Baka brödet i 20 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare cirka 15 minuter tills det har fått fin färg. Stick in en stektermometer. När brödet är 97-98° är det klart. Låt vila i formen i ett par minuter. Stjälp upp det och låt svalna på galler med bakduk.

 

 

Foto: Sanna Blåvarg

Visste du att...

... valnötterna som knådats in länge i degen gör att brödet kommer att dra åt rosa/brunt.

Fler Härliga Recept

Nyttiga nötrutor

Lax med forellrom

Torsk med brynt kaprissmör

Salmalax med wasabi

Enkla fröfrallor

Baguetter med ost och basilika

Pinnbröd med ost

Långsambakad oxfilé

Knäckebröd

Viltstek & gratäng

Valnötsbröd

Fyllda portobellosvampar

Exotisk champagnefrukt

Cheddarkrans

Blåbärsscones

Grillbröd med löjromstopping