Musseltomatgryta

Vågar du prova att laga musslor? Det är alls inte speciellt svårt, men lite pilligt. Musslor är superbra mat för de renar våra hav. Om du vill gör du vitlöksbaguette till så blir det en riktig lyxmåltid! Även annat bröd är gott att doppa i såsen.

4 portioner:

2 nät ekologiska blåmusslor

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

3 persiljekvistar

3 msk olivolja

400 g passeradetomater

3 dl vatten

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

Vågar du prova att laga musslor? Det är alls inte speciellt svårt, men lite pilligt. Musslor är superbra mat för de renar våra hav. Om du vill gör du vitlöksbaguette till så blir det en riktig lyxmåltid! Även annat bröd är gott att doppa i såsen.

Förberedelser: Klipp upp nätet i diskhon eller i en bunke med kallt vatten. Börja med att knacka lite på de musslor som är öppna. Om de inte stänger sig så släng dem direkt. Skrapa bort smuts på utsidan av musslorna med en liten kniv. Dra bort skägget. Lägg de rensade musslorna i kallt vatten så länge.

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka persiljan och grovhacka stjälkarna. Fräs lök, vitlök och persiljestjälkarna i oljan på svag värme i en rymlig gryta utan att det får färg, i cirka 5 minuter. Tillsätt passerade tomater, vatten, salt och peppar. Höj värmen så att det börjar koka. Lägg i musslorna och vänd runt. Lägg på ett lock och koka på medelvärme i cirka 5 minuter tills musslorna har öppnat sig. Strö över hackad persilja.

 

Är vitlöksbröd kanske det godaste som finns?

Sätt ugnen på 250°. Skär djupa skåror i en baguette (gärna av fullkorn). Mosa ihop 100 g rumsvarmt smör med 1 riven eller pressad vitlöksklyfta. Bred smöret i skårorna. Strö gärna över lite riven ost. Grädda i övre delen av ugnen i 3-5 minuter tills brödet fått fin färg. Passa noga! Bryt och doppa i musselsåsen.

Vadå skäggiga musslor?

Ibland kandet sitta fast lite sjögräs och annat som sticker ut ur musslorna. Det ska dudra bort med hjälp av en liten kniv, pincett eller tång. Man brukar få ta i lite!

 

Receptet hittar du i boken Göra Gott - För unga miljöhjältar
Receptet hittar du i boken Göra Gott - För unga miljöhjältar

Fler Härliga Recept

Musseltomatgryta

Morotsbröd

Sotad manchego

Halstrad pilgrimsmussla

Kokta ägg med romröra

Tomatgryta med aubergine

Spenat- och tomatris

Havrekex

Kikärtsfritters med tillbehör

Morots- och ärtbollar

Bakad rotselleri

Couscous med betor

Spaghetti med linsbolognese

Långsambakad oxfilé

Passionskaka med frosting

Grönsaker med ärtdipp