Rödbetsplättar med pestoklick

Söta rödbetor, salt halloumi och pestoklick på toppen. Mums! Melonkärnor finns bland nötter och frön i mataffären. För den som vill komplettera med någon kolhydrat så passar kokt mathavre bra till.

4 portioner:

2 ägg

1/2 dl havregryn

2 msk potatismjöl

2 krm salt

1 krm peppar

3 medelstora rödbetor (350 g)

1 halloumiost (200 g)

1 msk olivolja

Pesto:

1 kruka färsk basilika

1/2 dl melonkärnor

1 liten vitlöksklyfta

1 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Till servering:

En klick matyoghurt eller vegetabiliskt alternativ

Söta rödbetor, salt halloumi och pestoklick på toppen. Mums! Melonkärnor finns bland nötter och frön i mataffären. För den som vill komplettera med någon kolhydrat så passar kokt mathavre bra till.

Sätt ugnen på 250°. Börja med peston. Lägg alla ingrediensertill peston i en skål med höga kanter. Mixa ihop till en pesto med mixerstav. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Knäck äggen till biffarna i en bunke. Tillsätt havregryn, potatismjöl, salt och peppar. Rör ihop till en jämn smet. Skala rödbetorna. Lägg ett smör- eller bakplåtspapper på en skärbräda (så slipper du rödbetsfärg på skärbrädan). Riv rödbetorna och halloumiosten på rivjärnets grova sida. Lägg allt i bunken med äggblandningen. Blanda runt väl. Forma 8 ganska platta biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter tills biffarna har fått fin färg. Servera med pesto och matyoghurt.

Tips!

Melonkärnor är milda och goda i smaken likt pinjenötter. De finns på samma ställe som nötter och frön i mataffären.

Smart tång till plättarna:
Smart tång till plättarna:

Fler Härliga Recept

Lasagne med kronärtskocka

Potatisbullar med rårörda lingon

Långsambakad oxfilé

Grönsaksrisotto

Sparrisrisotto

Påsktårta

Frasiga dadelstänger

Inbakad fetaost

Bondpaj med broccoli

Bananglass

Asiatisk sesamlax

Quinoabiffar med avokadokräm

Brieflarn med zucchini

Torta di Nonna

Tomatgratäng med fetaost

Fikonkaka med saffran