Rödbetsplättar med pestoklick

Söta rödbetor, salt halloumi och pestoklick på toppen. Mums! Melonkärnor finns bland nötter och frön i mataffären. För den som vill komplettera med någon kolhydrat så passar kokt mathavre bra till.

4 portioner:

2 ägg

1/2 dl havregryn

2 msk potatismjöl

2 krm salt

1 krm peppar

3 medelstora rödbetor (350 g)

1 halloumiost (200 g)

1 msk olivolja

Pesto:

1 kruka färsk basilika

1/2 dl melonkärnor

1 liten vitlöksklyfta

1 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Till servering:

En klick matyoghurt eller vegetabiliskt alternativ

Söta rödbetor, salt halloumi och pestoklick på toppen. Mums! Melonkärnor finns bland nötter och frön i mataffären. För den som vill komplettera med någon kolhydrat så passar kokt mathavre bra till.

Sätt ugnen på 250°. Börja med peston. Lägg alla ingrediensertill peston i en skål med höga kanter. Mixa ihop till en pesto med mixerstav. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Knäck äggen till biffarna i en bunke. Tillsätt havregryn, potatismjöl, salt och peppar. Rör ihop till en jämn smet. Skala rödbetorna. Lägg ett smör- eller bakplåtspapper på en skärbräda (så slipper du rödbetsfärg på skärbrädan). Riv rödbetorna och halloumiosten på rivjärnets grova sida. Lägg allt i bunken med äggblandningen. Blanda runt väl. Forma 8 ganska platta biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter tills biffarna har fått fin färg. Servera med pesto och matyoghurt.

Tips!

Melonkärnor är milda och goda i smaken likt pinjenötter. De finns på samma ställe som nötter och frön i mataffären.

Smart tång till plättarna:
Smart tång till plättarna:

Fler Härliga Recept

Tomatgratäng med fetaost

Grönkåls-cheesecake

Havrekakor med kardemumma

Glutenfri smulpaj

Rågrillad sparris

Sparrispaj med kronärtskocka

Gnocchi med grönkål

Baba ganouj

Varma citrusoliver

Havrekex

Krispig citronpotatis

Enkel rabarberpaj

Pestobakad lax

Parisare

Ostronskivling på spett

Viltkebab