Rödbetsplättar med pestoklick

Söta rödbetor, salt halloumi och pestoklick på toppen. Mums! Melonkärnor finns bland nötter och frön i mataffären. För den som vill komplettera med någon kolhydrat så passar kokt mathavre bra till.

4 portioner:

2 ägg

1/2 dl havregryn

2 msk potatismjöl

2 krm salt

1 krm peppar

3 medelstora rödbetor (350 g)

1 halloumiost (200 g)

1 msk olivolja

Pesto:

1 kruka färsk basilika

1/2 dl melonkärnor

1 liten vitlöksklyfta

1 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Till servering:

En klick matyoghurt eller vegetabiliskt alternativ

Söta rödbetor, salt halloumi och pestoklick på toppen. Mums! Melonkärnor finns bland nötter och frön i mataffären. För den som vill komplettera med någon kolhydrat så passar kokt mathavre bra till.

Sätt ugnen på 250°. Börja med peston. Lägg alla ingrediensertill peston i en skål med höga kanter. Mixa ihop till en pesto med mixerstav. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Knäck äggen till biffarna i en bunke. Tillsätt havregryn, potatismjöl, salt och peppar. Rör ihop till en jämn smet. Skala rödbetorna. Lägg ett smör- eller bakplåtspapper på en skärbräda (så slipper du rödbetsfärg på skärbrädan). Riv rödbetorna och halloumiosten på rivjärnets grova sida. Lägg allt i bunken med äggblandningen. Blanda runt väl. Forma 8 ganska platta biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter tills biffarna har fått fin färg. Servera med pesto och matyoghurt.

Tips!

Melonkärnor är milda och goda i smaken likt pinjenötter. De finns på samma ställe som nötter och frön i mataffären.

Smart tång till plättarna:
Smart tång till plättarna:

Fler Härliga Recept

Äppelpizza & punschglass

Quinotto med späda skott

Bakad frukt

Apelsinsallad

Spaghetti bolognese vego style

Grönsaksgryta

Bananglass

Ostronskivling på spett

Rågpanerad strömming

Grönsakssoppa

Fylld savoykål

Blåbärsglasstårta

Bananbröd

Havregröt på två vis

Inlagda päron

Morotsbröd