Kaningryta

Eftersom kanin traditionellt sett inte är det vanligaste köttet för oss att äta i Sverige, så kan det vara idé att beställa det i förväg hos din kötthandlare. Be gärna att även få den styckad. Kanin är ett hållbart kött att äta, då det finns väldigt mycket kaninkött. Så våga prova!

6 portioner:

2 dl torkade små vita bönor

3 gula lökar

5 vitlöksklyftor

1 tsk stött kryddpeppar

1 rejäl kvist rosmarin

1/2 dl olivolja

1 kanin, styckad i grytbitar (ca 1,8 kg)

2 msk smör

2 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

3 dl torrt vitt vin

1 burk krossade tomater (400 g)

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 msk kalv- eller grönsaksfond

2 lagerblad

1 msk honung

 

Helbakad rotselleri:

2 hela rotselleri, à ca 1 kg

1/2dl hackad persilja

smör

Svartkål med mandel:

200 g svartkål

olivolja, till stekning

salt och svartpeppar

2 dl saltade, skalade sötmandlar, helst marconamandlar

 

Eftersom kanin traditionellt sett inte är det vanligaste köttet för oss att äta i Sverige, så kan det vara idé att beställa det i förväg hos din kötthandlare. Be gärna att även få den styckad. Kanin är ett hållbart kött att äta, då det finns väldigt mycket kaninkött. Så våga prova!

Dag 1:

Lägg bönorna i blöt över natten.

 

Dag 2:

Sätt ugnen på 175°.  

Lägg rotsellerin på ett galler och baka den i mitten av ugnen 1 1/2–2 timmar. Använd en provsticka för att kontrollera när den är mjuk. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Bryn lök, vitlök, kryddpeppar och rosmarin i olivoljan i en stekgryta på svag värme i cirka 5 minuter.  Bryn kaninbitarna runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Koka ur pannan mellan varven med en skvätt av vinet. Lägg köttet i stekgrytan. Häll på vinet från pannan samt även resterande vin. Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, lagerblad och honung. Låt koka på svag värme i 20 minuter under lock. Skölj bönorna i ett durkslag och lägg dem i grytan. Sjud på svag värme under lock, tills bönorna är mjuka och kaninen känns mör, i 50– 60 minuter. Låt sjuda utan lock de sista 15 minuterna. Smaka av med salt och peppar.

Strimla svartkålen grovt. Fräs den mjuk i olivolja i en stekpanna i ett par minuter. Salta, peppra och strö över mandlarna. Skär av toppen på rotsellerin. Gröp ur den och blanda med persilja och en klicksmör. Servera grytan med rotselleri och svartkål.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler Härliga Recept

Fibergröt med rörda blåbär

Grönsaksgryta

Minsestrone

Boeuf Bourgignon på vildsvin

Potatisbullar med rårörda lingon

Havregröt på två vis

Bakad rotselleri

Aubergine- och tomatgratäng

Klassisk lammstek

Tomatgryta med aubergine

Gnocchi

Burritos med chipotle

Bakad frukt

Marinerad biff med béarnaisedressing

Veteotto

Havrekex