Orchiette med mandelpesto

Orchiette är en trevlig liten pastasort. Självklart kan man välja sin egen favorit men det är fiffigt att den lilla skålformen i pastan fångar upp peston. Byt ut mandel till melonkärnor om man vill undvika mandel.

4 portioner:

500 g orchiettepasta eller annan sort

1 zucchini (eller 1/2 grön & 1/2 gul för vackra färger)

Mandelpesto:

2 dl skalad sötmandel (eller melonkärnor)

2 vitlöksklyftor

4 dl löst packade basilikablad

1 1/2 dl olivolja

10 körsbärstomater, halverade

1 1/2 dl riven parmesanost

salt och svartpeppar

Orchiette är en trevlig liten pastasort. Självklart kan man välja sin egen favorit men det är fiffigt att den lilla skålformen i pastan fångar upp peston. Byt ut mandel till melonkärnor om man vill undvika mandel.

Pesto: Mixa mandel eller melonkärnor till grova smulor.Tillsätt vitlök och basilika och kör ihop med hälften av oljan. Tillsätt tomater, ost, resten av oljan, salt och peppar. Kör ihop till en pesto. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen i väl saltat vatten. Skölj nu pastan hastigt i kallt vatten om den ska serveras kall eller på buffé, annars är det gott om den är varm. Grovriv zucchinin och strö på lite salt. Gör hit om pastasalladen ska förberedas!

Fortsättning (dag 2 om buffé): Krama ur zucchinin väl. Blanda pasta med zucchiniriv och hälften av peston. Garnera gärna med lite extra tomathack och basilikablad. Servera med extra pesto vid sidan av.

 Tänk på att…

Det är godast om pastan är nykokt, men om man ska ha kalas för många är det skönt att koka den dagen innan för att vara väl förberedd. Det är dock viktigt att allt blandas samma dag då den annars vattnar sig och blir tråkig.

 

Tips!

Melonkärnorär inte helt olikt pinjenötter till sin textur. De är klimatsmarta, goda ochnyttiga. Ett bra alternativ när mandel och nötter behöver bytas ut mot någotannat.

Fler Härliga Recept

Lasagne med kronärtskocka

One Pot ärtpasta

Spaghetti med linsbolognese

Tomatpaj

Linguine med kalvfrikadeller

Dragonkyckling

Öppen lasagne

Farrosallad med libakrutonger

Jordgubbar i cointreau

Pasta med broccolipesto

Rabarberbubbel

Salmalax med wasabi

Citronlakrits cheesecake i glas

Prosciutto & melon

Marinerad biff med béarnaisedressing

Gnocchi med svamp