Palsternackorna får marinera länge i en söt sojamarinad med vitlök. Först får de baka länge på låg värme så att palsternackans egen smak får koncentreras, sedan marineras de för att till sist rostas hårt med panko för frasig yta. Observera att palsternackor kan vara enormt olika stora, välj gärna de spädare om det finns. Servera med en kaprismajonnäs.
3-4 portioner:
750 g palsternackor
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
3 dl pankoströbröd
2 dl finriven parmesan
(eller en vegansk ost)
Marinad:
3 msk rapsolja
1 riven eller pressad vitlöksklyfta
finrivet skal och saft av 1 apelsin
1 msk riven, färsk ingefära
2 msk soja, gärna japansk
1 msk hackad, färsk rosmarin
2 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 msk flingsalt
Kaprismajonnäs:
2 dl valfri majonnäs
1/2 dl hackad kapris
några stänk worcestershiresås
Palsternackorna får marinera länge i en söt sojamarinad med vitlök. Först får de baka länge på låg värme så att palsternackans egen smak får koncentreras, sedan marineras de för att till sist rostas hårt med panko för frasig yta. Observera att palsternackor kan vara enormt olika stora, välj gärna de spädare om det finns. Servera med en kaprismajonnäs.
Sätt ugnen på 150°. Skala palsternackorna och lägg dem i en ugnssäker form. Gnid in dem med olja och salt. Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2-2 timmar tills de känns mjuka med lite motstånd, prova med sticka. Rör ihop marinaden. Låt palsternackorna marinera i cirka 1 dygn. Vänd gärna runt dem ett par gånger. Rör ihop majonnäs och kapris. Smaka av med lite worcestershiresås, salt och peppar. Låt mogna i kyl.
Sätt ugnen på 225°. Blanda panko och parmesan. Ta upp palsternackorna ur marinaden och rulla i pankoblandningen. Lägg på en plåt. Salta och peppra. Rosta mitt i 225° varm ugn i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Koka ihop marinaden i ett par minuter. Sila och smaka av sältan. Servera palsternackorna med kaprismajonnäs och sky. Strö över lite rosmarin.
Foto: Sanna Blåvarg
Tänk på att:
Palsternackorna ska marinera i ett dygn.