Grönkåls-cheesecake

En cheesecake behöver ju nödvändigtvis inte vara söt. Det här är ett matigt och bra tillbehör på julbordet. Den kan även serveras en fin förrätt med en skiva gravad lax bredvid, eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.

Cirka 12 portioner:

300 g hackad, fryst grönkål

200 g kavring

75 g smör

2 gelatinblad

1 liten gul lök

4 dl crème fraiche

200 g färskost

1/2 tsk nymald muskotnöt

1 msk dijonsenap

1 tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

En cheesecake behöver ju nödvändigtvis inte vara söt. Det här är ett matigt och bra tillbehör på julbordet. Den kan även serveras en fin förrätt med en skiva gravad lax bredvid, eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.

Tina grönkålen och krama ur den väl. Mixa kavringen till smulor. Smält smöret och mixa ihop med smulorna. Tryck ut dem väl i en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min. Skala och hacka löken mycket fint. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.

Rör ihop resten av crème fraiche med färskostost, grönkål, lök, muskot, dijon, salt och peppar i en bunke.Rör ner den varma crème fraichen under konstant omrörning.

Bred ut blandningen väl i formen.Ställ kallt i ca 4 timmar före servering.

 Foto: Lina Eriksson

Serveringstips!

För lite extra sting så kan man göra ett strössel av plockade persiljeblad, riven pepparrot och lite finskuren purjo.

 

Fler Härliga Recept

Apelsin i rödbetslag

Rotfruktssoppa

Spaghetti bolognese vego style

Julbröd

Fylld savoykål

Krispig citronpotatis

Svampburgare

Rosépepparsill

Majskolvar

Morot- och grapesallad

Burritos med chipotle

Bakad blomkål med kryddsmör

Chokladgranar

Apelsinsaft

Späd sparrissallad med majovinägrette

Crostinis med getost & sparris