Grönkåls-cheesecake

En cheesecake behöver ju nödvändigtvis inte vara söt. Det här är ett matigt och bra tillbehör på julbordet. Den kan även serveras en fin förrätt med en skiva gravad lax bredvid, eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.

Cirka 12 portioner:

300 g hackad, fryst grönkål

200 g kavring

75 g smör

2 gelatinblad

1 liten gul lök

4 dl crème fraiche

200 g färskost

1/2 tsk nymald muskotnöt

1 msk dijonsenap

1 tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

En cheesecake behöver ju nödvändigtvis inte vara söt. Det här är ett matigt och bra tillbehör på julbordet. Den kan även serveras en fin förrätt med en skiva gravad lax bredvid, eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.

Tina grönkålen och krama ur den väl. Mixa kavringen till smulor. Smält smöret och mixa ihop med smulorna. Tryck ut dem väl i en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min. Skala och hacka löken mycket fint. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.

Rör ihop resten av crème fraiche med färskostost, grönkål, lök, muskot, dijon, salt och peppar i en bunke.Rör ner den varma crème fraichen under konstant omrörning.

Bred ut blandningen väl i formen.Ställ kallt i ca 4 timmar före servering.

 Foto: Lina Eriksson

Serveringstips!

För lite extra sting så kan man göra ett strössel av plockade persiljeblad, riven pepparrot och lite finskuren purjo.

 

Fler Härliga Recept

Klar löksill med äpple

Bondpaj med broccoli

Fyllda frallor

Inlagda päron

Fläskfilé med gräddig sky

Muffinspannkakor

Mozzarella & blodapelsin

Parisare

Varma citrusoliver

One Pot ärtpasta

Grönsaker med ärtdipp

Vit sparrissoppa

Sparrisrisotto

Rabarberflarn till många

Chokladkolor med flingsalt

Rotfruktssoppa