Majskolvar

Majs är egentligen ingen grönsak, utan faktiskt ett spannmål. Att gnaga i sig en majskolv är ett kanonbra sätt att få sig fullkorn och fibrer. Ät majskolvarna precis som de är med smör och salt, eller gör de ljuvliga, mexikanska majskolvarna som kallas Elotes.

4 majskolvar:

4 färska eller frysta majskolvar

2 tsk salt

Elotes:

1 dl majonnäs

1 riven eller pressad vitlöksklyfta

3 krm salt

2 dl finriven parmesanost

2 krm chiliflakes

finrivet skal av 1 lime

2 msk neutral rapsolja

Majs är egentligen ingen grönsak, utan faktiskt ett spannmål. Att gnaga i sig en majskolv är ett kanonbra sätt att få sig fullkorn och fibrer. Ät majskolvarna precis som de är med smör och salt, eller gör de ljuvliga, mexikanska majskolvarna som kallas Elotes.

Om du använder färska majskolvar: Om färska majskolvar; dra eller klipp bort blast och trådar. Lägg dem i en rymlig kastrull. Täck med vatten. Häll i saltet. Koka under lock på medelvärme i cirka 15 minuter. Ta försiktigt upp en majskolv och skär loss ett korn. Prova om mjukt, koka annars en stund till. Om du använder frysta majskolvar: Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg försiktigt i majskolvarna. Häll i salt. Koka under lock i 8-10 minuter. Klart! Ät som de ärmed smör och salt. Det är också gott att ha på finriven parmesan.

Elotes:

Rör ihop majonnäs med vitlök och 2 krm salt. Blanda ihop parmesan, chiliflakes och limeskal på en tallrik. Pensla majskolvarna med olja. Stek eller grilla dem runt om i 2-4 minuter i en stekpanna eller på grillen tills de har fått fin färg. Salta med 1 krm salt. Bred vitlöksmajonnäs på majskolvarna med t ex en smörkniv. Rulla dem direkt i osten.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tips!

Om du gillar koriander kan man rulla dem i det också så att majskolvarna blir helt knallgröna!

Pensla med smält smör!
Pensla med smält smör!

Fler Härliga Recept

Caesarsallad med grillad kål

Tomatgratäng med fetaost

Grillbröd med löjromstopping

Minsestrone

Exotisk champagnefrukt

Eton Mess

Glöggtiramisu

Chokladglass

Nudlar med viltskav

Baguetter med ost och basilika

Apelsinsallad

Rågrillad sparris

Öppen lasagne

Citronsnittar

Inlagda päron

Rosépepparsill