Bitterljuv citrussallad

Salladen äts som en lättare ensamrätt eller som förrätt till dubbelt så många. Den passar också till stekt kyckling. Lätta sallatsblad med milda, bittra toner tillhör verkligen en av vinterns primörer. Tillsammans med smakrika apelsiner och krispig polkabeta får man en fin grund till en ljuvlig vintersallad. Bottna med luftigt vispad ricotta och toppa med rostade pistagenötter. Smörstekt frukt- eller levain passar bra till. Drick gärna ett medelfylligt vitt vin med frisk syra, från t ex Bourgogne eller Loire i Frankrike.

4 portioner:

1 rosé eller rossisalladshuvud

1/2 salladshuvud, castel franco eller lollo rosso

1 endive, röd eller vit

1 dl skalade pistagenötter

ca 1 tsk fänkålsfrö

2 krm flingsalt

2 polkabetor

4 små till medelstora apelsiner, gärna blodapelsin

ca 1 dl oliver, gärna Taggiasca

ca 2 msk god olivolja, gärna pepprig

ca 2 tsk sherry- eller äppelcidervinäger

nymalen svartpeppar

Fetricotta:

150 g fetaost

250 g ricotta

Salladen äts som en lättare ensamrätt eller som förrätt till dubbelt så många. Den passar också till stekt kyckling. Lätta sallatsblad med milda, bittra toner tillhör verkligen en av vinterns primörer. Tillsammans med smakrika apelsiner och krispig polkabeta får man en fin grund till en ljuvlig vintersallad. Bottna med luftigt vispad ricotta och toppa med rostade pistagenötter. Smörstekt frukt- eller levain passar bra till. Drick gärna ett medelfylligt vitt vin med frisk syra, från t ex Bourgogne eller Loire i Frankrike.

Plocka, skölj och låt alla salladsblad torka. Hacka och rosta pistagenötterna gyllene i en torr panna. Rosta fänkålsfrö lätt med flingsaltet. Borsta polkabetorna rena och skiva så tunt som möjligt, gärna på mandolin, lägg över i en skål. Skär bort skalet från apelsinerna och skiva dem. Använd saften som blir kvar på skärbrädan till att krama in i polkabetorna med en nypa salt.

Bryt ner fetaosten i mindre bitar i en bunke.Tillsätt ricotta och vispa luftigt, helst med elvisp, i någon minut. Klicka och bred ut lätt på tallrikar. Toppa med salladsblad, polkabetor, apelsin och oliver. Droppa över olivolja och vinäger. Smula över fänkålssaltet. Strö över pistagenötter. Avsluta med att dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen.

 

Foto: Sanna Blåvarg

Fler Härliga Recept

Apelsin i rödbetslag

Mangold med mandlar

Gravad renfilé

Melonsallad med bondbönor

Fyllda frallor

Apelsinsaft

Farrosallad med libakrutonger

Råkostsallad

Saffransglass med honungsrostade nötter

Grillad halloumisallad

Mandelkaka med citron

Boeuf Bourgignon på vildsvin

Varma citrusoliver

Krämig äggsallad

Vit sparris med brynt kaprissmör

Viltstek & gratäng