Variation på julgröt

Min pappa gör alltid Ris à la Malta med saftsås till jul, han skulle aldrig ändra på det. Här är några olika varianter av julgröt att prova.

1 sats julgröt:

5 dl vatten

2 1/2 dl grötris

1/2 tsk salt

1 vaniljstång

1 kanelstång

9 dl gammeldags mjölk

Citronris med körsbär:

Cirka 10 portioner:

1 sats julgröt

3 dl vispgrädde

1- 1 1/2 dl florsocker

finrivet skal av 1 stor citron

250 g frysta körsbär

1/2 dl råsocker

 

Julbrulée:

12 portioner:

1 sats julgröt

500 g frysta hallon

ca 1 dl farinsocker

ca 1 dl strösocker

Min pappa gör alltid Ris à la Malta med saftsås till jul, han skulle aldrig ändra på det. Här är några olika varianter av julgröt att prova.

Koka upp vatten, ris och salt i en rymlig kastrull. Koka på medelvärme tills vattnet nästan kokat bort, i ca 10 min. Rör om. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och vaniljstång, kanelstång och mjölk. Koka gröten på mycket svag värme under lock i 40-50 minuter tills riset är genomkokt. Servera med mjölk, en liten klick smör, socker och mald kanel.

Citronris: Vispa grädden härligt pösig. Rör gröt, florsocker, citronskal och hälften av grädden jämn. Vänd ner resten av grädden. Smaka av väl, tillsätt ev extra florsocker. Ställ kallt till servering. Koka ihop körsbär med socker i 3-4 min. Servera bären varma till citronriset.

Brulée: Mosa hallonen och fördela i glas eller koppar. Lägg gröt på hallonen och jämna till ytan. Mixa farinsocker och strösocker. Strö cirka hälften på gröten. Bränn av med gasolbrännare eller ställ dem högst upp i 250° varm ugn och grill i ett par minuter. Titta hela tiden så att de inte bränns! Fördela ytterligare socker på toppen och gör om samma sak igen. Detta gör man för att få en lite tjockare knäckyta.

 

Fler Härliga Recept

No bake mangocheesecake

Grillad lättgravad laxsida

Jordgubbstårta

Kikärtsfritters med tillbehör

Sojabönsröra

Rosépepparsill

Burritos med chipotle

Glöggsangria

Chokladglassandwich med kolabottnar

Fylld savoykål

Grillbröd med löjromstopping

Saffransglass med honungsrostade nötter

Enkel rabarberpaj

Naturbetesgryta

Supergrön soppa

Senapssill med twist