Fläskfilé med gräddig sky

En god klassiker som blir nyskapande med roliga tillbehör. Köttet ska marinera i 3 timmar eller över natten för bäst resultat. Läs igenom receptet innan du börjar laga. Flera saker går nämligen bra att förbereda.

Cirka 4 portioner:

 1 fläskfilé (ca 600 g)

smör och olja till stekning

2 dl vispgrädde

2 msk konc kalvfond

salt och nymalen svartpeppar

 

Marinad:

2 msk neutral raps- eller majsolja

2 msk balsamvinäger

finrivet skal av 1/2 apelsin

saft av 1 apelsin

2 msk honung

2 krossade vitlöksklyftor

 

Bakade potatisskivor:

1 kg g bakpotatis

3/4 dl olivolja

 Fänkålssalt:

1/2 msk hela fänkålsfrön

2 msk flingsalt

2 msk finhackad persilja

3 krossade svartpepparkorn

Varmt vintergrönt:

200 g brysselkål

200 g svartkål

1 dl skalade, rostade hasselnötter

1/2 dl olivolja

salt och peppar

En god klassiker som blir nyskapande med roliga tillbehör. Köttet ska marinera i 3 timmar eller över natten för bäst resultat. Läs igenom receptet innan du börjar laga. Flera saker går nämligen bra att förbereda.

Kött: Rör ihop marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt ligga kallt i ca 3 tim, men gärna i ett dygn. Hit går det bra att förbereda. Ta ut köttet i god tid så att det blir rumstempererat, torka av det lätt. Sila ner marinaden i en kastrull. Bryn köttet runt om i smör och olja i en panna. Stick in en stektermometer i köttet. Sänk värmen på spisen till lägsta och häll 1 dl vatten runt köttet. Täck med lock eller folie. Låt brässera klart tills innertemperaturen är 65°. Tillsätt steksky, grädde och fond i marinaden. Koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av noga med salt och peppar. Smaksätt ev med 1-2 tsk tryffelolja.

Potatis: Skala och skär potatisen i 2-3 mm tunna skivor. Halvera dem på längden. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka potatisen knappt mjuk i 3-5 min. Kontrollera noga så att den inte kokar sönder! Häll av försiktigt i durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl. Ställ potatisskivorna i fyra portionspajformar (eller i stor). (Pensla lite olja på potatisen om den förbereds). Rosta fänkålsfrö gyllene i en stekpanna. Mixa väl med flingsalt, persilja och peppar. Hit går det bra att förbereda. Sätt ugnen på 225°. Ringla olivoljan på potatisen. Strö över ca 1/2 tsk av fänkålssaltet. Grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter tills skivorna blivit gyllene och krispiga.

Varmt vintergrönt: Ansa och plocka de yttre blad från brysselkålen, släng de som är tråkiga. Halvera brysselkålen. Strimla svartkålen. Hit går det bra att förbereda. Innan servering: Bryn allt på medelvärme i olivolja i 3-5 minuter. Salta och peppra.

Finns två ugnar?

Finns två ugnar kan man köra köttet på 150° ugnstemperatur till 65° innertemperatur (det par ca 30 min). Potatisen får under tiden gräddas i hög värme i den andra ugnen.

 

 

Smaksätt skyn:

Smaksätt gärna skysåsen med ett par teskedar tryffelolja eller med färskriven vintertryffel precis innan servering.

Fler Härliga Recept

Exotisk champagnefrukt

Klar fänkålssill med ingefära

Potatisbullar med rårörda lingon

Oemotståndliga sötsalta nougatmandlar

Köttbullar med sommarörter

Morots- och ärtbollar

Lax med forellrom

Majskolvar

Apelsinkyckling

Spaghetti med linsbolognese

Potatis- och purjofritters

Spansk tortilla

Rotfruktssoppa

Quinoabiffar med avokadokräm

Grillad halloumisallad

Viltstek & gratäng