Rabarberlemonad

En lemonad är en syrlig dryck utan kolsyra. Du kan enkelt göra den själv. Här har vi använt rabarber. Även äpplen och hallon går bra. Ekologiskt råsocker är det bästa sockret för planeten. Lemonaden håller i cirka 1 vecka i kylen.

Cirka 1 liter:

5 stänglar rabarber (cirka 500 g)

saft av 2 ekologiska citroner (2 dl)

2 dl råsocker + ev 1/2 dl extra

10 dl kallt vatten

En lemonad är en syrlig dryck utan kolsyra. Du kan enkelt göra den själv. Här har vi använt rabarber. Även äpplen och hallon går bra. Ekologiskt råsocker är det bästa sockret för planeten. Lemonaden håller i cirka 1 vecka i kylen.

Skölj rabarbern väl och skiva tunt. Lägg i en bunke. Pressa citronerna och häll saften i bunken. Tillsätt sockret. Koka upp vattnet i en kastrull och häll det över rabarberblandningen. Täck bunken och låt stå kallt i 1 dygn (24 timmar).Titta gärna till den och rör om några gånger. Du kan även låta den stå ett dygn till om du tycker att den ska få kraftigare smak. Sila blandningen genom en finmaskig sil eller en ren kökshandduk. Smaka av och rör eventuellt i lite extra socker om du vill. Häll upp på flaskor. Servera lemonaden riktigt kall med is.

Samtidigt som rabarbern är späd och fin så har bladen på svarta vinbärsbusken blivit fina. Gnugga på ett blad och känn doften! Blanda ner cirka 10 svarta vinbärsblad i som får ligga med att dra i rabarberdrickan. Eller blommar flädern? Då kan du röra ner 10 fläderblommor.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tips!

Byt utrabarbern mot 4 medelstora, syrliga äpplen i små bitar och gör resten som ireceptet, så har du en jättegod äppeldricka.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Inlagda päron

Apelsinsallad

Bakad frukt

Bananglass

Smulpaj

Mozzarella & blodapelsin

Inlagda päron

Rabarberlemonad

Äppelpizza & punschglass

Apelsinsaft

Nyponsoppa

Torkade äppelringar

Exotisk champagnefrukt

Apelsin i rödbetslag

Bakade päron med sesamkrisp

Frasiga apelsinlängder med mandel