En lemonad är en syrlig dryck utan kolsyra. Du kan enkelt göra den själv. Här har vi använt rabarber. Även äpplen och hallon går bra. Ekologiskt råsocker är det bästa sockret för planeten. Lemonaden håller i cirka 1 vecka i kylen.
Cirka 1 liter:
5 stänglar rabarber (cirka 500 g)
saft av 2 ekologiska citroner (2 dl)
2 dl råsocker + ev 1/2 dl extra
10 dl kallt vatten
En lemonad är en syrlig dryck utan kolsyra. Du kan enkelt göra den själv. Här har vi använt rabarber. Även äpplen och hallon går bra. Ekologiskt råsocker är det bästa sockret för planeten. Lemonaden håller i cirka 1 vecka i kylen.
Skölj rabarbern väl och skiva tunt. Lägg i en bunke. Pressa citronerna och häll saften i bunken. Tillsätt sockret. Koka upp vattnet i en kastrull och häll det över rabarberblandningen. Täck bunken och låt stå kallt i 1 dygn (24 timmar).Titta gärna till den och rör om några gånger. Du kan även låta den stå ett dygn till om du tycker att den ska få kraftigare smak. Sila blandningen genom en finmaskig sil eller en ren kökshandduk. Smaka av och rör eventuellt i lite extra socker om du vill. Häll upp på flaskor. Servera lemonaden riktigt kall med is.
Samtidigt som rabarbern är späd och fin så har bladen på svarta vinbärsbusken blivit fina. Gnugga på ett blad och känn doften! Blanda ner cirka 10 svarta vinbärsblad i som får ligga med att dra i rabarberdrickan. Eller blommar flädern? Då kan du röra ner 10 fläderblommor.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Byt utrabarbern mot 4 medelstora, syrliga äpplen i små bitar och gör resten som ireceptet, så har du en jättegod äppeldricka.