Bakad fänkål med clementin

När grönsakerna bakas i ugnen lyfts dess sötma fram. Vitlöksklyftor som får baka hela i sitt skal, de blir helt mjälla och söta. Servera med ugnsbakad laxsida, kallrökt lax eller grillad kyckling.

4-6 portioner:

2 fänkål

500 g gulbetor

2 clementiner

1 hel vitlök

1 msk hel korianderfrö

1 tsk hela kryddnejlikor

1/2 dl olivolja

2 msk honung

2 stjärnanis

1 tsk salt

2 krm chiliflakes

 

När grönsakerna bakas i ugnen lyfts dess sötma fram. Vitlöksklyftor som får baka hela i sitt skal, de blir helt mjälla och söta. Servera med ugnsbakad laxsida, kallrökt lax eller grillad kyckling.

Sätt ugnen på 200°. Skär fänkålen i klyftor. Skala och klyfta gulbetorna. Klyfta 1 clementin och pressa ur saften ur den andra. Plocka loss vitlöksklyftorna och krossa dem lätt, behåll skalet på. Stöt kryddorna lätt i en mortel. Blanda runt allt i en ugnssäker form med olivolja, honung och saft av clementin. Salta och strö över chiliflakes. Baka mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills de har fått fin färg och börjat mjukna. Garnera gärna med lite vackra blad.

 

 

 

Annan citrus?

Visst, apelsinklyftor går precis lika bra, men det blir en lite annan smak.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Apelsinsallad med passion

Ljummen grapesallad

Sallader

Tabboulet med rödbetor

Grillad gurka med silkestofu

Rödkål med enbär och feta

Sallad på burk

Vallmofrökaka

Vårsallad med couscous

Apelsinkyckling

Fyllda frallor

Eton Mess apelsin

Blodapelsinsorbet

Späd sparrissallad med majovinägrette

Frasiga apelsinlängder med mandel

Spritz med granatäpple & apelsin