Melonsallad med bondbönor

En klassisk kräftskiva ska tradtionellt sett avslutas med nätmelon och hallon. Här har jag valt att bjuda på melon som en sallad istället. Just kring kräfttider är bondbönorna som finast. 

Cirka 4 portioner:

1 nät- eller cantaloupmelon (ca 1 1/2 kg)

400 g bondbönor

200 g vaxbönor

ett par nävar fin sallad

2 msk olivolja

saft av 1 lime

ev knapriga kex, t ex Mörsjö

salt och peppar

En klassisk kräftskiva ska tradtionellt sett avslutas med nätmelon och hallon. Här har jag valt att bjuda på melon som en sallad istället. Just kring kräfttider är bondbönorna som finast. 

Halvera och kärna ur melonen. Gröp ur kulor med kuljärn eller skär ut bitar av melonen. Plocka bondbönorna ur sin ärtskida. Koka dem mjuka i cirka 5 min beroende på storlek. Skölj i kallt vatten och ”ploppa” dem ur sitt tunna skal. Ansa och koka vaxbönorna i ca 3 min. Skölj i kallt vatten. Skär i breda bitar. Bryt salladen i mindre bitar. Blanda alla ingredienser och vänd runt väl med olivolja, limesaft, salt och peppar. Servera gärna i sina skal. Smula ev över lite frasiga kex.

 Foto: Lina Eriksson

Servera gärna salladen till frasigt brieflarn, se recept.

Fler Härliga Recept

Caesarsallad med grillad kål

Vårsallad med couscous

Grönsaker med ärtdipp

Vit sparris med brynt kaprissmör

Grillad halloumisallad

Mangold med mandlar

Rödkål med enbär och feta

Smart potatissallad

Späd sparrissallad med majovinägrette

Grillad gurka med silkestofu

Ljummen grapesallad

Couscous med betor

Apelsinsallad med fänkål

Vårsallad

Rågrillad sparris

Mozzarella & blodapelsin