Varma citrusoliver

Välj gärna olika sorters oliver. De svarta är ofta saltare och lite mjukare, medan de gröna kan upplevas lite fastare och mildare. I saluhallar kan man ibland ha turen att hitta härliga olivblandningar. Att servera oliverna i varm olja smaksatt med citrus är magiskt gott.

Till cirka 3 dl oliver:

3 dl blandade oliver med kärna

2 dl fruktig olivolja

1 vitlöksklyfta

4 skivor apelsin

3 skivor citron

3 skivor lime

gärnaen kvist färsk rosmarin eller backtimjan

nymalen svartpeppar

Till servering:

Nybakad baguette eller ett Levainbröd

En smakrik kittost eller sotad getost,

eller en bit parmesan

 

Välj gärna olika sorters oliver. De svarta är ofta saltare och lite mjukare, medan de gröna kan upplevas lite fastare och mildare. I saluhallar kan man ibland ha turen att hitta härliga olivblandningar. Att servera oliverna i varm olja smaksatt med citrus är magiskt gott.

Häll av saltlagen från oliverna. Lägg dem i en kastrull och häll på oljan. Tryck till vitlöksklyftan hårt så att den spricker. Tillsätt i oljan med skivade citrusfrukter och eventuellt en örtkvist. Dra några tag med svartpepparkvarnen. Värm oliverna väl, men de ska absolut inte koka. Servera med bröd och ost.

 

Bra uppläggningsskålar:
Bra uppläggningsskålar:
Smart olivslev:

Fler Härliga Recept

Quinoabiffar med avokadokräm

Zucchinipytt med tofu

Varma citrusoliver

Ramen

Variation på julgröt

Bakad rotselleri

Havregröt på två vis

Ankbröst med tryffelsky

Späd sparrissallad med majovinägrette

Tomatpaj

Citronpaj med Italiensk maräng

Aubergine- och tomatgratäng

Pärlande julfrukt

Havrekakor med kardemumma

Fläskfilé med gräddig sky

Inlagda päron