Sotad manchego

Osten ska sotas strax före servering så att den mjuknar lite och är varm. Till det behövs en brännare, en sådan som används till crème brulée.

4 portioner:

4 portionsbitar manchegoost (à ca 75 g)

4 färska, väl mogna fikon

2 blonda apelsiner

saften av 1/2 apelsin

2 msk flytande honung, gärna apelsinblomshonung

1 dl saltrostade macronmandlar

eventuellt sakurakrasse eller

småskott till garnering

Osten ska sotas strax före servering så att den mjuknar lite och är varm. Till det behövs en brännare, en sådan som används till crème brulée.

Lägg upp osten på fyra portionstallrikar. Skär ett djupt kryss i varje fikon så att de fortfarande håller ihop i botten. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i stora bitar.

Sjud honung och apelsinsaft i en panna. Lägg i fikonen och låt de brässera i 1-2minuter, så att de precis bara mjuknar lite. Skaka pannan lätt. Vänd ner apelsinbitarna och fördela frukten på tallrikarna. Strö över mandlar och eventuellt sakurakrasse. Sota ostarna lätt med brännaren. Servera direkt.

Foto: Sanna Blåvarg

Ingen brännare?

Om man inte har en brännare kan man sätta ugnen på grill och högsta värme. Lägg ostarna på en plåt och ställ in högt upp i ugnen. Sota dem under grillelementet med ugnsluckan på glänt tills de har fått fin färg.  

Annat plock:
Annat plock:

Fler Härliga Recept

Torsk med brynt kaprissmör

Chokladpannacottapaj

Mozzarella & blodapelsin

Saffransglass med honungsrostade nötter

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

Rosépepparsill

Chokladtårta med praliné

Chokladgranar

Sotad manchego

Muffinspannkakor

Små laxmackor

Lingonpäron

Deviled eggs

Grillbröd med löjromstopping

Chokladglassandwich med kolabottnar

Bananglass