Gul ärthoummus

I Grekland äter de gärna en varm röra på favabönor. Här har jag hämtat inspiration från deras ljuvliga röra men använt våra svenska, gula ärter istället. Inte dumt alls!

Ingredienser:

1 dl torkade, gula ärter

1 schlottenlök, eller 1/4 gul lök

1 buljongtärning

saft av 1 citron + lite extra

2 kryddnejlikor

1 stjärnanis

1/2 dl olivolja

2 msk av kokvattnet

I Grekland äter de gärna en varm röra på favabönor. Här har jag hämtat inspiration från deras ljuvliga röra men använt våra svenska, gula ärter istället. Inte dumt alls!

Lägg ärtorna i en kastrull och häll på riktigt med vatten. Låt ligga i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Häll av vattnet och häll på rikligt med nytt, kallt vatten, cirka 13 dl. Skala och dela löken i två bitar. Tillsätt den i ärterna med buljongtärning, citronsaft och kryddor. Koka ärterna mjuka i 30 minuter till en timme, koktiden kan variera men det gör inget om de blir lite överkokta då de ändå ska mixas).  Häll av kokvätskan, men spara 2-3 matskedar. Ta upp kryddorna. Mixa ärter och lök med det lilla kokvattnet, olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Foto: Sanna Blåvarg

Användbart här:

Fler Härliga Recept

Valnötskex

Smart potatissallad

Majskolvar

Prosciutto & melon

Zucchinifritters

Varma citrusoliver

Köttbullar med sommarörter

Grönsaker med ärtdipp

Grillbröd med löjromstopping

Salmalax med wasabi

Deviled eggs

Salmalax med srirachamajonnäs

Inbakad fetaost

Små laxmackor

Mozzarella & blodapelsin

Friterade polentasticks